Annons
Annons


Stephen Fry undersöker talets gåva


Stephen Fry reciterar Shakespeare på Star Trek-språket Klingon på scen. © JP Davidson

Talande schimpanser och sjungande möss är bara ett par fenomen vi stöter på ”Stephen Frys stora språkresa” – en fem delar lång serie om språkets ursprung.

I det första avsnittet försöker Stephen Fry hitta ursprunget till det mänskliga språket och reda ut hur och varför vi är den enda arten på jorden som har denna gåva.

Annons

Sjungande möss
Utifrån försök att lära schimpanser att tala till de så kallade sjungande mössen som fått den mänskliga ”språkgenen”, FOXP2, avslöjar Stephen i vilken utsträckning vår hjärna har unika förutsättningar för språk.

Teckenspråk
Genom att studera hur ett barn tillägnar sig ett språk kan språkpsykologen Steven Pinker förklara för Stephen hur den medfödda egenskapen för grammatik måste stimuleras. Men språket handlar inte bara om att prata. På National Theatre of the Deaf lär han sig varför teckenspråket är ett riktigt språk.

Hamlet på Klingon
Efter att ha reciterat Shakespeares Hamlet på Star Trek-språket Klingon ställer sig Stephen Fry frågan varför vi har närmare 7000 språk på jorden. Tillsammans med en språkforskare försöker han förstå Grimms lag som förklarar hur över 2000 indoeuropeiska språk kommer från en och samma källa.

Stephen Frys stora språkresa: Torsdag 27 september, kl 20.00. Kunskapskanalen

 

 

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…