Annons
Annons


Sticka med bananskal och sidentrasor

När stickning blivit trendigt igen får ullen och bomullen konkurrens av nya, miljövänliga garner. Vad sägs om en hemstickad tröja i banangarn? Eller en kofta av sidenspill?


vackra garn

Stickat har vi gjort i alla tider och just nu poppar det upp stickcaféer, stickbloggar och nya garnbutiker överallt. Och precis som inom alla andra områden så har materialutvecklingen gått framåt inom stick- och virkområdet.

Annons

Ett exempel är att det nu görs ett miljövänligt garn av barken från bananplantan. Man tar endast det yttersta lagret som börjar bli murket och plantan skadas inte.

Recycling är ett annat exempel på nytänkande inom garnindustrin. I Indien tillverkas en stor mängd sidensaris och när väven är klar blir det ett spill av tyg längs kanterna som man tar till vara. Resultatet blir ett färgstarkt, mjukt garn med vacker lyster.

Garnerna tillverkas av indiska kvinnokooperativ, vilket ger dem en bra extrainkomst och möjlighet att bidra till familjens försörjning.

Produkterna importeras till Sverige av Vackra garn, en del i grossistföretaget Vackra gruppen, och visas på Formex, den stora mässan för design och inredning, den 12-15 augusti.


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…