Annons
Annons


Stina Wollter dansar för sin döda syster

I kvällens omgång av "Let's dance" dansar konstnären Stina Wollter för sin döda syster Ylva. "Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta, erövra resten av min tid för henne också", skrev Stina Wollter i ett känslosamt inlägg på Instagram.


Denna veckan ska deltagarna i ”Let’s dance” i TV4 tillägna någon sin dans. Stina Wollter har valt sin syster, Ylva Wollter, som dog i anorexi bara 30 år gammal.

På Instagram skrev Stina Wollter ett känslosamt inlägg om sin storasyster förra veckan när det först var tänkt att dansen skulle bli av:

Annons

”Kvällens dans är den viktigaste för mig. Ylva, älskade storasyster, du är i mina lungor, i köttet som tar plats, jublet i mina steg, armarna som öppnar sig, skrattet och oförsiktigheten. Jag går ut mitt på golvet och sen kör jag så det skallrar ända tills du känner det”.

Gilla Allas.se på Facebook

Stina Wollter och danspartnern Tobias Bader. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Berättar om löftet vid kistan

På Instgram berättar Stina Wollter varför hon valde just Ylva när deltagarna fick uppdraget att tillägna dansen någon.

”Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta, erövra resten av min tid för henne också. Det löftet är det som gav mig modet att säga ja till @tv4letsdance”.

Gick bort 1992

I flera intervjuer har Stina Wollters pappa, skådespelaren Sven Wollter, öppenhjärtigt berättat om dottern Ylvas sjukdom och bortgång. Hon drabbades av sjukdomen redan i 13-årsåldern. 1992, några dagar innan hennes 30-årsdag, orkade inte kroppen längre och Ylva gick bort efter många års kamp mot ätstörningarna i kombination med diabetes.

– Den gav upp på en gång. Det var som att vrida om en kontakt. Hon var som en fågel som lyfte, sa en sköterska, har Sven Wollter tidigare berättat för Kvällsposten.

Stina Wollter föddes två år efter sin storasyster. I en intervju med Dagens nyheter förra året, berättade hon om hur det var att växa upp i skuggan av sjukdomen.

– Min stackars mamma var på ett sätt också anorektisk. Vi förstod tidigt att hull var äckligt, och att förknippa mat med skam. Men det var Ylva som skulle dö av det. Hon var min närmsta, och jag var konstant beredd. Jag kunde vakna på natten av att hon hade kramper eller hjärtstillestånd och jag har fortfarande det påslaget.

Gick på scenskolan

I samma intervju berättar Stina Wollter om storasysterns dröm att bli skådespelare. Hon gick i samma klass som Lena Endre och Gunilla Röör på scenskolan.

– Jag är glad att de finns, som en referenspunkt. Jag tänker ofta på henne och den ålder hon skulle haft nu; vilken sorts skådis hade hon blivit? Hade hon också varit en av de där sköna donnorna? Om man ska söka ett svar till min myckenhet ligger det nog i Ylvas enorma begåvning som inte fick blomma. När hon dog kände jag mig som bärare av två liv, säger hon till Dagens nyheter.

Stort stöd

På Instagram har Stina Wollter fått mängder av kommentarer från sina följare.

”Du kommer att sväva över golvet tillsammans med din älskade syster i en dans ingen sett maken till, en himmelsk dans på jorden”, skriver en av dem.

”Nu kommer det tårar, vilken vacker människa du är Stina, du är mer än fantastisk, tack för att du gör världen ljusare ”, skriver en annan.

”Let’s dance” sänds fredagar klockan 20.00 i TV4 med en extrasändning torsdagen den 13 april.

Text: Minna Wallén-Widung


(206)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…