Annons
Annons


Stjärnglans-Agata: Detta är mitt livs resa!


Ännu en dag på jobbet, tänker kanske ni? Tråkig transportresa. Kanske man kan tro. Men nähädå! Detta är mitt livs resa. För det lär inte bli några fler just sådana här resor i mitt liv. Utom just under Eurovisons-dagarna i min kära blomstrande hemstad Malmö.
Sunt förnuft talar mot att två faktorer någonsin kommer vara uppfyllda igen samtidigt: att Sverige vinner Eurovisionen igen OCH att det då bestäms att Malmö ska bli värd igen. Vore kul förstås, för stadens årligt återkommande våryra har denna speciella maj fått sällskap av sprudlande och internationell Eurovisonsyra. Men tyvärr tror jag att jag får rätt i min profetia. Så jag passar på. Jag vill se stjärnor.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Snällt står jag och väntar vid fjärilshållplatsen på fjärilsbussen, Eurovisonens officiella shuttlebuss mellan stan och Arenan för folk som jobbar med ESC, en timslång tur. Bussen dyker upp runt hörnet vid hållplats Malmö Opera, där de europeiska stjärnorna på söndag ska vandra på Röda Mattan i blixtljus vid Eurovisionen Song Contests officiella öppningsceremoni.
Jag bordar. Chauffören frågar vänligt vart jag ska.
– Runt ba, svarar jag, som om det inte alls är nåt konstigt med okända mål, och låtsas inte om hans undrande ansiktsuttryck.
Jag slår mig ner på rad två, vid två tysktalare. Blixttanke genom huvudet: är detta stjärnor?

Det är journalisterna Elvira Greiss och Christian Köther, Stuttgart och Düsseldorf, från tyska musikmagasinet TOM, säkert stjärnor i sin genre.


– Jag gillar verkligen Eurovisionen, att få träffa alla intressanta människor från olika länder, säger Christian.
– För mig handlar Eurovisionen om enighet, samhörighet och fred. Kolla bara på fotbollen, där olika länders fans hatar varandra. Här är vi som en enda stor familj.
Och mitt i en mening måste de plötligt hoppa av, vid hotell Savoy, och jag ber den snälle chauffören vänta, för jag har glömt att klicka av en bild.
Jag förbereder mig för den vidare färden genom min stad, förbi folk och fjärilar, mot hjärtat av ESC i Malmö, Malmö Arena, där taket snart lyfter och luften vibrerar av nerv. Nu är det bara att vänta. Snart bordar stjärnorna.


Hållplatser kommer, hållplatser går och det är bara vi, danske chauffören Thomas Bahnsen och jag.
– Jag hoppas att Danmark vinnner, för då blir det så lätt att bara flytta allt över sundet, säger han.
Danmarks bidrag är det enda han hört än så länge. Han ska inte själv gå och se något på arenan. Och några stjärnor har han inte sett till. Däremot är han full av lovord för Malmös blomsterprakt. För att göra jobbet har han pluggat Malmö-kartan. Men trots att han kör för tomma bussar varje dag än så länge, är kunskaperna inte förgäves.
– Anstormningen kommer i helgen, säger han övertygat.


Den enda passageraren, Stjärnglans-Agata, och chaufför Thomas når Arenan, där den står grann och fin, utan att ha fått närkontakt med någon människa, än mindre någon stjärna. Jag tackar för turen, chaufförsbyte. På vägen in mot stan glänser Pildammarna. Det tycks vara den enda glans jag lär få se idag. Men som oftast, imorgon är en annan dag.

TEXT & FOTO: AGATA GARPENLIND CRONQVIST

 


(0)
(0)


Annons

  • Micke F

    Vilken härlig resa!

  • Haha, lysande blogginlägg, det glänser i alla fall!

  • ESCHarlotte

    En stark resa – kul att få följa med!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…