Annons
Annons


Stjärnklara nyheter


rosa och vit julstjärna

‘Amaris’ är en ny färgglad julstjärna. Vita julstjärnor blir allt populärare. Foto: Blomsterfrämjandet/Lisa Wikstrand

Varje år odlas det uppskattningsvis mellan 3-3,5 miljoner julstjärnor i Sverige. Julstjärnor är en viktig kultur för många svenska odlare eftersom de odlas fram på hösten när många andra växter inte har säsong. Det möjliggör odling året runt. Här är de populäraste färgerna och spännande nyheter från årets utbud av julstjärnor.

Annons
röda julstjärnor

Mörktröda julstjärnor skapar skön julstämning. Foto: Blomsterfrämjandet/Lisa Wikstrand

Till jul föredrar många av oss att hålla fast vid gamla traditioner och seder och den populäraste färgen på julens stjärna är rött i olika nyanser. Framför allt har de mörkt röda nyanserna ökat i popularitet.

Populärt i vitt

Samtidigt har den vita inredningstrenden kommit för att stanna och vita julstjärnor är mycket populära och står för 25-30 procent av marknaden.

Lokalt är de än populärare: Skalleberg Handelsträdgård i Stockholm uppger att 40 procent av deras julstjärneförsäljning är vita.

Utöver de vita och röda stjärnorna finns det även ett stort härligt utbud av flerfärgade och rosafärgade stjärnor, men deras andel uppgår bara till några procent.

Ceriserosa uppstickare

En ny rolig julstjärna som dykt upp i år är den härligt ceriserosa ’Amaris’. Sorten har ett robust och fint växtsätt med många och relativt små högblad. Knopparna som sitter i centrum av braktéerna är ovanligt stora. Den är lätt att placera och extra fina är några stycken tillsammans i en låda.

Klimatkompenserade stjärnor

Många växthus i Sverige värms med fossilfritt bränsle och svenska julstjärnor är odlade under goda odlingsförhållanden. Ett företag som har gått ytterligare ett steg är KE Petterssons Handelsträdgård i Helsingborg som valt att klimatkompensera för julstjärnesorten ’Jester’ genom trädplantering i Vi-skogen.

De klimatkompenserade julstjärnorna säljs i en speciell påse med en Vi-skogens symbol på.

röda julstjärnor

Klimatkompenserade julstjärnor. Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…