Annons
Annons


Stjärnkockens bästa tips för julmaten!

En traditionell jul ska det vara. I hemmets lugna vrå med klassisk julmat på bordet. Men stress kring förberedelser av matlagning och hotar julfriden. Här kommer stjärnkocken Stefano Catenaccis tips som gör julen lite lugnare!


potatis-Operakallaren

Att julen inte bara är glöggmys, barn i lucialinnen och pralinätande vet de flesta som någon gång varit värd för julfirandet. Planeringen börjar för de allra flesta redan i november. Och julmaten börjar majoriteten att laga en vecka före julafton. Det visar en undersökning från Bookatable. Förutom att vara en tidskrävande tillställning, där städningen inför gästernas ankomst upplevs som mest stressande, kan det bli en dyr historia. Mellan 2000 – 5000 kronor landar majoriteten av våra notor på. Kanske är det därför huvudparten väljer att gå hem till någon annan på julafton.

Recept på en fridfull jul

Stjärnkocken Stefano Catenacci från Operakällaren ger sina bästa tips för en lugnare julmatlagning.

Stefano Catenaccis 5 bästa tips

Stefano-Catenacci

Stefano Catenacci.

Annons

1. Förkoka potatisen innan gästerna kommer Lägg en plastfilm eller handduk över kastrullen efter att du har kokat potatisen och placera därefter locket ovanpå. På så vis behåller du kvar ångan och potatisen kommer att hålla sig fräsch.

2. Gör Janssons några dagar i förväg. För att minska stressen under julafton kan du med fördel laga Janssons frestelse några dagar i förväg. Den blir inte dålig av att stå i kylskåpet några dagar. Däremot kanske den inte ser helt ny ut, men då finns ett enkelt knep att ta till. Häll på lite mer ströbröd och gratinera den på nytt i ugnen. Det finns även några andra saker att tänka på för att lyckas med den perfekta Jansson. Det första är att koka potatisen ordentligt, annars mörknar den. Använd lagen och blanda den med grädde, på det sättet slipper du att salta den.

3. Låt sillen stå. Ge sillen en chans att dra åt sig smaken genom att låta den stå några dagar i kylskåpet. Jag tycker att sillen är allra bäst på juldagen, då äter jag sill i Västervikssenap på en knäckemacka, helst den från Vika. Det finns inget bättre!

sillrecept4. Ha sodavatten i köttbullarna. Jag rullar mina köttbullar med lök och ströbröd, men blandar också grädde med sodavatten för att göra dem fluffiga. Sedan steker jag dem på klassiskt vis. Men stek inte för många köttbullar, det blir lätt för mycket mat och det är inte gott med gamla köttbullar. Stek nya i så fall.

5. Involvera hela familjen. Det är roligare om alla är med och lagar mat tillsammans. Barnen kan göra Janssons Frestelse, rulla köttbullar och baka pepparkakor. Pepparkaksdegen behöver vila i kylen 1 timme och sedan är huvudregeln att göra dem tunna. Gör dem tunnare än du tror att de ska vara.

Källa: Bookatable. Foto: Julia Åsgård

 

LÄS OCKSÅ


(98)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…