Annons
Annons


Stoppa tjuvjakten!

Nästan en halv miljard människor i fem länder svarar enligt Världsnaturfonden (WWF) på frågan om de kan tänka sig ha elfenben hemma: ”Ja gärna, det är snyggt.”


elefanter

Om alla tackar nej till souvenirer i elfenben skulle elefanter få leva. Foto: Shutterstock

elfenben

Det är dryga straff på att ta in elfenben i Sverige.

Undersökningen – som jämför attityder och beteenden i USA, Storbritannien, Kina, Sverige och Sydafrika – visar att alarmerande många äger, har köpt eller kan tänka sig att köpa delar av vilda djur.

Annons

– Med tanke på att det bara finns strax över 400 000 vilda elefanter kvar i Afrika samtidigt som det pågår en omfattande tjuvjakt, är inställningen allvarlig, säger Allan Carlson, Afrikaexpert hos Världsnaturfonden WWF.

Gilla Allas.se på Facebook

Och det ser inte mycket bättre ut för flera av de andra hotade vilda djuren.

– Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan på delar från vilda djur i världen. Elefanter, noshörningar och tigrar dödas brutalt och ger internationella kriminella nätverk snabba pengar till liten risk, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter hos Världsnaturfonden WWF.

Svenskarna är inte heller oskyldiga; 15 procent kan tänka sig att köpa föremål tillverkade av elfenben och 10 procent har redan sådana hemma, visar undersökningen.

Än mer oroande är att över en tredjedel av de svarande i USA och Kina är positiva till att ha föremål av elfenben hemma, och att en femtedel i Kina redan äger föremål av elfenben. En av fyra uppger att de har köpt elfenben, noshörningshorn eller delar från tiger på en turistresa.

Mellan 70 och 95 procent blir känslomässigt berörda av att djur som till exempel tigrar och noshörningar hotas av utrotning. I alla fem länderna oroar man sig mest för miljöförstöring, terrorism, klimatförändringar och utrotning av hotade djurarter. Ändå fortsätter många att vara en del av problemet.

–Det är olagligt att ta in produkterna till Sverige utan tillstånd, med böter och fängelse på straffskalan, och det bör svenska folket vara informerade om, säger Mats Forslund.

Om WWF:s kampanj Stoppa tjuvjakten

För fjärde året i rad driver Världsnaturfonden WWF kampanjen Stoppa tjuvjakten för att få världens regeringar att agera kraftfullt. WWF ger stöd till projekt för att bevara elefanter, noshörningar och tigrar, ger ekonomiskt stöd till parkvakter och anti-tjuvjaktspatruller och arbetar med lobbying och utbildning för att minska efterfrågan på hotade djurarter i konsumtionsländerna.

LÄS OCKSÅ


(26)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…