Annons
Annons


Stor bönguide!


bonor

Svarta, vita, röda och gröna. Bönor finns i en mängd färger, storlekar och former. Gemensamt för dem är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och B-vitamin samt har ett lågt fettinnehåll. Här är några av de vanligaste sorterna!

Annons
black-eye-bona

Black eye.

Black eye – dekorativa bönor som har fått sitt namn efter den svarta fläcken vid fästet. De har en mild smak och passar i såväl grytor som sallader, soppor och pastarätter. De kokta bönorna kan också ätas som de är med lite olja och eventuellt vinäger.

kidney-bonor

Kidney-bönor.

Kidney-bönor – denna njurformade böna har en fast konsistens och passar utmärkt i grytor men även i sallader. Vanligt förekommande i rätter med chili. De kan också serveras naturella med lite olivolja.

bondbonor

Bondbönor.

Bondbönor – har en mild nötaktig smak och mjäll konsistens. De kan kokas, stuvas samt användas i soppor, grytor, sallader, risotto och pastarätter. Bondbönor måste kokas i minst 10–15 minuter eftersom de innehåller en stor mängd lektiner, ett växtprotein som finns i alla bönor och som kan ge akut illamående om de är för dåligt kokta.

soybeans

Sojabönor.

Sojabönor – är mycket näringsrika. De har en proteinhalt på 30–50 procent och ett fettinnehåll på 15–20 procent. Bönorna passar i sallader och grytor samt att mosas till vegetariska biffar eller röror. Edamame är unga, gröna sojabönor som kan användas i sallader, soppor och grytor men också ätas som snacks. De finns att köpa frysta.

vita-bonor

Stora vita bönor.

Stora vita bönor – kallas också limabönor eller smörbönor. De har en mild, neutral smak och kan ätas som ensamrätt eller i sallader, grytor och soppor. En klassiker på burk i tomatsås samt i chili con carne. Bönorna mosar sig om de får koka för länge.

cannellini

Cannelini.

Cannellini – är medelstora vita bönor, egentligen vita kidneybönor, med krämig konsistens. De passar utmärkt i sallader, soppor och grytor. Bönorna behåller sin form vid kokning.

svarta-bonor

Svarta bönor.

Svarta bönor – är egentligen svarta kidneybönor. De kan serveras som ensamrätt eller i sallader, soppor, grytor och till tacos. Bönorna ger ifrån sig svart färg när de kokas så koka dem inte med exempelvis vita bönor.

 

borlotti-bonor

Borlotti-bönor.

Borlotti – en delikatess med sin milda, aromatiska smak och krämiga konsistens. En klassiker i det italienska köket som är god i sallader, soppor, grytor, pastarätter och risotto. Kan också serveras kalla med lite olivolja. Bönornas spräcklighet försvinner vid kokning.

Av Charlotte Kask

LÄS OCKSÅ


(12)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…