Annons
Annons


Stor hjärna innebär ökad överlevnadsförmåga

Att ha en stor hjärna kan ge överlevnadsfördelar. I alla fall om du är en guppyhona. En ny unik studie visar att guppyhonor med stora hjärnor löper mindre risk att bli uppätna jämfört med honor med mindre hjärnor.


guppy1

– Honorna med större hjärna klarade sig bättre än de med små hjärnor. Det kan bero på att de med större hjärnor har bättre kognitiva förmågor. De är smartare helt enkelt. Resultaten tyder på att det finns viktiga fördelar med att utveckla en större hjärna. Risken att bli dödad och uppäten kan vara en viktig faktor som påverkat djur med stora hjärnor, till exempel tidiga människor, som levde i en miljö full av rovdjur, säger Niclas Kolm, forskare vid zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Niclas Kolm och hans kollegor genomförde studien på närmare 5000 guppyfiskar. Forskarna märkte samtliga guppys med en speciell tatueringsteknik för att urskilja vem som hade vilken storlek på sin hjärna. Efter fem månader hade honor med stora hjärnor mer än 13 % högre överlevnad än honor med små hjärnor. Däremot hittade forskarna inte någon skillnad bland hannarna.

Vad gäller hannarna kunde vi inte se samma fördel. De blev uppätna ungefär lika mycket oavsett hjärnstorlek. Detta kan ha sin förklaring i att hannar med stora hjärnor hos dessa selektionslinjer också har mer färgstarka mönster, vilket kan minska eventuella kognitiva fördelar då de syns bättre för en predator som gäddcikliden, säger Niclas Kolm.

Text: Maria Persson


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…