Annons
Annons


Stor matmässa i Malmö


Sista helgen i oktober arrangeras matmässan Älska Mat & Vin i Malmö. Årets stora nyhet är att besökarna kan delta i en inspirerande Bake-Along tillsammans med kända konditorer som Marie Skogström och David Fernandes.

Annons

Älska Mat & Vin arrangeras den 24-26 oktober på Slagthuset i Malmö. Det är sjätte året som mässan hålls och den har blivit ett uppskattat inslag i den skånska hösten med runt 7 000 matglada besökare.

Gilla Allas.se på Facebook

Årets mässa har tema bakning. Att baka har blivit ett stort fritidsintresse och det finns ett par miljoner hobbybagare i Sverige.

– Vi vill inspirera alla hemmabagare och därför har vi bjudit in kända bagare och konditorer till vår Bake-Along. De besökare som anmält sig får baka tillsammans med proffsen, som i en cookalong, berättar projektledare Susanne Green på Taste Event som arrangerar mässan.

Bland proffsen finns bland andra Marie Skogström som vann Dessertmästarna på Kanal 5 i fjor och David Fernandes som deltar i programmet i år.

Tävlingen Skånes bästa äppelkaka avgörs också på Älska Mat & Vin. Den namnkunniga juryn tar hjälp av publiken som får provsmaka finalbidragen och rösta på sin favorit.

Mässans kunniga utställare dukar upp med allt från hantverksmässigt tillverkade ostar och ekologiska grönsaker till fisk, lakrits och glögg. Hos utställarna kan besökarna smaka, dofta, handla samt prata mat och dryck.

– Basen på Älska Mat & Vin är det närproducerade. Den skånska matkulturen och de lokala produkterna har en självklar plats i utbudet, kompletterat med både svenska och exotiska godsaker, säger Susanne Green.

På mässans scen pågår hela tiden inspirerande matlagning och spännande kulinariska samtal, med matskribenten Jesper Aspegren som moderator. Vid sin sida har han Sveriges mästerkock Jennie Walldén som även kommer att laga mat på scenen.

Några andra höjdpunkter ur scenprogrammet är:

• Kockduell mellan Sverige och italienska Umbrien.

• Sockerskulptering med Leon Bchara från Smaksak i Blentarp.

• Allt om sill med Jonas Espefors från Salt & Sill på Tjörn.

På mässan erbjuds dessutom ett brett program med provsmakningar, bland annat ett unikt tillfälle att lära sig mer om mat och dryck i kombination av Peter J Skogström, Årets kock 2006. Och succén Skånsk dryckesbar – med öl, vin och sprit från olika skånska producenter – fortsätter.

Söndagen är familjedag på Älska Mat & Vin. Då går barn under 14 år in gratis med målsman och det finns en rad aktiviteter för de yngre besökarna.

Älska Mat & Vin utgör startskottet för en hel matvecka i Malmö den 24-31 oktober. Efter mässan fortsätter matglädjen ut på stan med Malmö älskar mat – en ny matfestival som vill lyfta fram de matupplevelser, den mångfald och den kulinariska kunskap som finns i Malmö.

Malmö älskar mat består bland annat av aktiviteter på krogar och i matbutiker samt soppkök med kända krögare. Matveckan kulminerar i Matnatten den 31 oktober, då man utrustad med en matknapp kan besöka krogar och matbutiker och få provsmaka allt det goda Malmö har att erbjuda.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…