Annons
Annons


Stor test av vegetariska alternativ till kött!

Innehåller de tillsatser? Är de hållbart producerade? Och är de goda? Äkta vara har testat tio vegoprodukter.


vegetarisk-mat

För miljön och klimatets skull bör vi äta mindre kött och för hälsans skull bör vi dessutom särskilt dra ner på rött kött och charkprodukter, enligt de senaste kostråden.

Alltfler väljer därför att byta ut köttet mot andra proteinrika produkter. Och närmast till hands ligger för många sådant som liknar de köttprodukter som de avstår från. Produkter som i stor utsträckning ser ut, tillagas och äts på samma vis.

Annons

Men det gäller att se upp. Även bland dessa produkter finns mer eller mindre klimatsmarta alternativ och flera kan vara fyllda av tillsatser, aromer och industriella ingredienser.

För att hjälpa till att vägleda konsumenten i denna djungel har Äkta vara testat innehåll, hållbarhetsaspekter och smak på tio olika produkter.

Testet visar att framförallt innehållet skiljer sig markant. Bland grönsaksbiffarna finns det både produkter helt fria från tillsatser, aromer och industriella ingredienser, men också några som innehåller sådant. Bland sojakorvarna fick dock samtliga produkter sämsta betyg inom detta område. De innehåller bland annat konsistensmedel, rökaromer och färgämnen. Tre grönsaksbiffar var helt fria från tillsatser. Bäst betyg inom denna kategori fick Ekko Gourmets Jordnötsbiffar.

Även på hållbarhetssidan finns det en skillnad, fast mindre, mellan grupperna. Bland annat handlar det om att huvudråvarorna är producerade olika långt bort, där sojabönorna i korvarna i fyra av fem fall är odlade utanför Europa. Ingen av de testade produkterna är helt ekologiska, men två av dem innehåller en eller flera ekologiskt odlade ingredienser. Även i detta test fick jordnötsbiffarna bäst betyg.

De två grönsaksbiffar och sojakorvar som fått bäst sammanlagt betyg gick vidare till ett smaktest, där en panel med fem personer i ett blindtest även utsåg jordnötsbiffarna till godast.

Läs hela testet här >>

Testade produkter

Testade produkter: Ekko Gourmet Jordnörtsbiffar, Familjen Dafgård Grönsaksbiffar, Garant Broccolipuckar, Findus Greenburger, Hälsans kök linsbiffar, Anamma Vegokorv, Ica Sojakorv, Astrid och aporna Snällkorv, Fry’s Family Hot dogs, Hälsans kök Sojakorv.

Så här testades produkterna

Innehållet har testats på två områden: ingredienserna och hållbarheten.
Betyget för ingredienserna har matjournalisten Mats-Eric Nilsson satt.
Betyget för hållbarhet har hållbarhetskonsulten Charlotte Ceder satt.
Smaktestet utfördes på de fyra produkter som fått högst poäng i innehållstestet, två från Grönsaksbiffar och två från Sojakorvar. Testet var ett blindtest och gjordes av en panel om fem personer.
Smakpanelen: Paul Svensson, Ulrika Brydling, Kicki Theander, Rebecca Nordin och Karin Nordström.

Läs också: 12 matvaror som skyddar ditt hjärta

Den ideella föreningen Äkta vara bildades 2006. Föreningen driver konsumentsajten www.äktavara.org med nyheter, livsmedelsguider och bloggar.

LÄS OCKSÅ


(24)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…