Annons
Annons


Stor Tutankhamun-utställning till Malmö i höst!


Tutankhamuns begravningsmask,som blivit en ikon för Egyptens alla faraoner, har ett försäkringsvärde på 6 000 000 000 US-dollar. Masken väger elva kilo, är gjord av rent guld och är världens dyraste konstföremål.

I höst kommer den unika utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” till Malmö. Här visas mer än 1000 ytterst välgjorda repliker av de fantastiska föremålen från historiens största och mest fascinerande upptäckt.

Annons

1922, för 90 år sedan, hittade arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens grav och alla dess skatter, en händelse som väckte sensation i hela världen. I graven fanns sarkofagen, flera kistor, den berömda begravningsmasken och tusentals andra föremål. Tutankhamun blev kung redan vid tio års ålder och dog när han var 19 år. I mer 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i sin grav i Konungarnas dal. I utställningen kan besökaren för första gången uppleva gravkamrarna där alla föremål är placerade som då de upptäcktes.

Utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” sägs vara en storslagen upplevelse för alla sinnen. Med hjälp av den senaste tekniken kan besökaren själv uppleva delar av det forna riket vid Nilen. I utställningen används modern multimediateknik för att levandegöra det antika Egyptens kultur och andliga värld med dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer, men utställningens fokus ligger på Tutankhamun själv. Ingen annanstans i världen kan grav- och skattkamrarna ses på det här sättet.

Sedan premiären i Zürich 2008 har ”Tutankhamun – Graven och skatterna” haft 3 miljoner besökare. Den har visats i tretton städer, främst i Europa. Utställningen, som upptar inte mindre än 4000 kvadratmeter, visas på MalmöMässan i Hyllie 15 september 2012 – 31 januari 2013.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…