Annons
Annons


Störst, bäst eller snålast? Vilken julklappstyp är du?

Nu är det jul igen och dags att lätta på 
plånboken! Eller? Ja, det beror på vilka du 
firar med... Här är nio typiska julklappstyper! Är du en av dem? Eller kanske flera?


Julklappar- jultyper

AV GUNILLA HEDENBY
ILLUSTRATIONER: URSULA WILBY

Massgivaren

Köpa många julklappar

Satsar helt på volym och ger alla minst tio julklappar var. Alla inslagna enligt konstens alla regler i separata paket. Att fira ju med Massgivaren är att tvingas ställa in sig på en lång belägring – öppnandet av alla dessa paket är sällan över förrän vid midnatt.

Sista sekunden-fixaren

Sista minuten-julklappar

Annons

En sann tidsoptimist som springer in på bensinmacken och köper på sig en massa Aladdin-chokladaskar, gamla Greatest Hits-album och isskrapor en timme innan firandet ska börja.
Att klapparna ska slås in kommer Sista sekunden-fixaren inte på förrän strax före klapputdelningen eller julbordsätandet. Kan bli lite bökigt när julbordet plötsligt ockuperas av klappar, papper, sax och tejprullar. Överraskningsmomentet går dessutom obönhörligen förlorat eftersom Sista sekunden-fixaren givetvis inte hinner slå in alla i tid.

Inslagningsfanatikern

Fint inslagna julklappar

Fäster större vikt vid paketets yttre än vad som finns inuti. Fanatikerns paket är alltid minutiöst inslagna, ibland rentav konstnärliga. Det känns som rena helgerånet att packa upp dem. Och när man ser innehållet – några udda glasunderlägg, klisterdekaler, rosa frottéstrumpor – inser man att det hade varit bättre att lämna det vackra paketet orört.

Den missnöjde

Missnöjd med julklappen

Blir aldrig nöjd, hur genomtänkt, önskad, fin eller dyr julklappen än är. Sneglar bittert på andras klappar och kommer med försåtliga anmärkningar som att ”visst, det är ju tanken bakom som räknas…” och ”jag förstår att tid och pengar inte alltid räcker till…” . De julklappar Den missnöjde själv ger bort har däremot alltid tagit ENORMT lång tid att hitta och Den missnöjde har minsann INTE sparat på vare sig tid, ansträngningar eller pengar.

Skrytmånsen

Dyraste julklappen

”Tänk om någon köper en dyrare och finare julklapp än jag!” Där har ni Skrytmånsens värsta julångest. För att undvika detta förkrossande nederlag går Skrytmånsen alltid ut på klappjakt med späckad plånbok och maxat kreditkort.
Om vi andra ger bort dvd-filmer skänker Skrytmånsen en platt-tv, när vi satsar på en bok kommer Skrytmånsen med en dator, ger vi leksaker och sällskapsspel trumfar Skrytmånsen med smartphones och surfplattor. Skrytmånsen måste alltid vara störst, bäst och vackrast, kosta vad det kosta vill!

Snåljåpen

julklappar-gora-sjalv
Ger bort saker som del två i en dvd-serie på tre och läppstift och ögonskuggor i chockrosa och skarpt lila. Försöker ivrigt övertyga en om att giftgrönt och brandbilsrött är de hetaste färgerna i klädbutikerna just nu. När man försöker byta prylarna i affären blir det alltid tvärnej med kommentaren ”Det var ju rea på rea och dessutom fattades en knapp i skjortan.”
Fiffiga Snåljåpar köper på sig ett stort lager av samma rea-pryl som de portionerar ut år efter år. Baksidan är att man riskerar att få samma julklapp flera år i rad eller att flera får samma.  Ibland får man något man minns att man har sett hemma hos Snåljåpen – kanske en julklapp man själv gav Snåljåpen en gång?
Somliga Snåljåpar lyckas helt undvika att öppna plånboken genom att tillverka hemska julprydnader, fotocollage och pappersblommor som de frikostigt delar med sig av.

Återvinnaren

Spara använt julpapper

Håller stenhård koll på uppackandet och alla som har fått klappar inslagna i blankt, tjockt papper får stränga order att vara försiktiga. Så fort klappen är fri från sitt hölje kastar sig Återvinnaren över pappret.
Resten av julaftonen tillbringar Återvinnaren med att ömt och försiktigt släta ut papper och repa upp tilltrasslade band. Bytet förs sedan hem för att återanvändas nästa jul.

Miljöfanatikern

Miljövänliga julklappar

Slår inte in sina julklappar och när man undrar varför får man en förebrående blick och kommentaren ”Jag sparar på jordens resurser. JAG tänker på regnskogen även om ingen annan tycks göra det!”
Älskar julklappar av typen ”Ge bort ett träd” och ”Ge bort en get”, vilket gör alla, särskilt de små, grymt besvikna.

Planeraren

julklapp-billig

Börjar planera för nästa jul på annandagen och köper stora delar av nästa juls klappar på mellandagsrean. Börjar sticka strumpor i mars och sommaren ägnas åt energiskt fyndande på loppisar. En julklapp från en Planerare kan ibland bli riktigt lyckad – märkeskläder är ju inte att förakta, även om de är inköpta på rea.
Men eftersom utbudet styr klappköpen får man sällan det man önskar sig, och i värsta fall kan till exempel en ”tummen mitt i handen”-person tvingas forsla hem en antik symaskin eller ett startkit för akvarellmålare.

TESTA DIG OCH KOLLA VILKEN TYP DU ÄR!

Test – vilken jultyp är du?

Test – vilken godistyp är du?

 


(255)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…