Annons
Annons


Hårda och mjuka minnen

Minns du vad du gjorde i slöjden? På Nordiska museet har du möjlighet att se svenska folkets alster i en utställning om skolämnet slöjd. Över 300 saker har lämnats in och allt från ljusstakar till kläder och mjukisdjur visas.


skolslöjd från förr

För den som vill bota sin slöjdskräck finns utställningens verkstad där man kan lära sig att virka mormorsrutor och mycket mer med hjälp av instruktioner på en dator. Foto: Peter Segemark, ©Nordiska museet

Lovikkavantar från slöjden

Vilken överraskning! Lovikkavantarna var ofta i olika storlekar när båda var färdigstickad

Skolslöjd är så mycket mer än stenhårt virkade grytlappar eller knubbiga smörknivar. Skolämnet är unikt för Norden, och det har sedan 1800-talets slut varit viktigt i den svenska skolan.

Annons

Utställningen handlar om skolämnet slöjd men tar även upp berättelser om lustfyllda minnen och skräckupplevelser från slöjdlektioner och slöjdsalar. Dessutom visas lyckade och misslyckade trä- och syslöjdsalster från olika epoker: mönsterdukar, grytlappar, broderade tygpåsar, fågelholkar, lampfötter, nattsärkar, dörrskyltar med namn inbränt med lödpenna … Skolslöjd är en utställning som garanterat väcker minnen!

Ära vare Gud i höjden detta har jag gjort i slöjden.

När museet frågade efter svenska folkets slöjdminnen sommaren 2011 blev gensvaret enormt. Över 300 personer från 8 till 97 år skickade eller lämnade in cirka 970 saker till museet av dessa fanns 2 smörknivar. Här är den ena.

Var: Nordiska museet i Stockholm

När: 3 februari 2012 och pågår till och med 13/1 2013.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…