Annons
Annons


Lättskött skönhet

Amaryllis är enkel att lyckas med samtidigt som den är vacker, ståtlig och skapar julstämning. De amaryllisar vi njuter av till jul är vanligtvis hybrider från släktet Hippeastrum.Hippeo.


skötselråd för amaryllis

Den eleganta amaryllisen blir extra vacker i en ruffig vas med några enkla kvistar som sällskap.

Det finns både småblommiga, sk miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis i många nyanser med både enfärgade och tvåfärgade blommor.

Amaryllis köps oftast i knopp. Den behöver bara lite vatten då och då. Jorden kan gärna torka upp lite mellan vattningarna. Näring behövs inte eftersom löken är laddad med allt som behövs.

Annons

Blir blomstänglarna för höga så skär av och placera dem i en vacker vas. En amaryllis i vas håller lika länge som om den satt kvar på löken.

Gilla Allas.se på Facebook
tips för amaryllis

En skönhet klär även i en prickig kopp.

Sköna tips:

• Lägg amaryllisar direkt på en bricka på bordet. Löken lindas in i mossa som snurras fast med en fin silvertråd och sedan hålls fuktig genom att man duschar den lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!

• Sätt amaryllisar i en kruka tillsammans med grenar från trädgården. Grenarna ger stadga och amaryllisens höjd skapar ett härligt blickfång.

• En prickig frukostskål eller en tom teburk fungerar ypperligt till röda amaryllisar och en vacker kanna i rosa och vitt är perfekt till den tvåfärgade romantiska rosavita amaryllisen. Lägg lite stenar i botten om krukan väger lätt.

• Amaryllisar blommar även om de placeras en bit in i rummet. Har du en ljus trappa är det fantastiskt fint att placera en kruka med en amaryllis i där, oväntat och smakfullt i mötet mellan uppe och nere.

• En bricka med några olika amaryllisar är helt bedårande. Amaryllis fungerar naturligtvis också att blanda med hyacinter, azaleor och julstjärnor.

• Överraska! En amaryllis på nattduksbordet… kan det finnas någon härligare syn på morgonen?

Du kan försöka driva amaryllisen i blom nästa år igen. Då skär blomresterna bort när amaryllisen blommat över så plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas. I september slutar man vattna. Löken ska då hållas torrt i en temperatur mellan 12-20 grader. I november är det dags att plantera om löken och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning.

Det är inte helt enkelt att få den i blom lagom till jul igen! Men amaryllisar är lika vackra i januari som i december!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…