Annons
Annons


Västkustens rockigaste dansband


Ett av Sveriges populäraste dansband, Streaplers, har varit igång i mer än 50 år. Inte illa för killarna som började som ett slamrigt rockband. Men så har de också spelat med The Beatles.

Streaplers fyller 50+. Och har lyckats med konststycket att fortfarande ligga i topp hos dansbandsbokarna och sätta nya publikrekord på dansbanorna.

Annons

Rocken håller oss levande
Men hur behåller man engagemanget efter så många år? Att inför varje spelning gå in med lusten att göra det ännu bättre än sist? Hur skapar grabbarna från Västkusten det där ”goa gunget” som räcker en hel kväll.

Gilla Allas.se på Facebook

– Streaplers har alltid haft ett speciellt rockigt sound. Som publiken känner igen och älskar. Så länge man behåller det lever bandet, säger Bjarne Lundqvist, trummis i bandet under 25 år.

Stökigare sound
Han menar att tvillingarna Göran och Håkan Liljeblad som varit med sedan starten 1959 är centrala i Streaplers-soundet.

– Streaplers var Sveriges bästa rockband på den tiden. Dom hade ett litet stökigare sound är de andra. Och dom har kvar det där Streaplers-gunget med rockn’roll/country-influenser än idag, säger Larz-Kristerz sångare Stefan Nykvist.

Rockband blev dansband
Kvällens dokumentärfilm utgår från Streaplers musik. När blev rockbandet ett dansband? Och har det någonsin dragits en sådan linje? Hur har musiken och texterna påverkats över tid och när bandmedlemmar har kommit och gått?

Många frågor får sitt svar av andra musiker som Lasse Holm, Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson och Svenne Hedlund från Hep Stars.

Förband till Beatles
Det berättas också en och annan god musikhistoria. Som hur ostämda George Harrisons och John Lennons gitarrer egentligen var när Streaplers var förband till Beatles på Johanneshovs isstadion 1964. Eller hur musiker som Abba, Magnus Uggla och Status Quo spelade in i bandets egen inspelningsstudio i Kungälv.

Och givetvis blir det många klassiska Streaplerslåtar.

Streaplers och evigheten: Måndag 25 april kl 20.00, TV1

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…