Annons
Annons


Varning: Så skadar stress din hjärna

Visste du att långvarig stress och utmattning kan ge mätbara defekter i hjärnan? Studier visar att områden i hjärnsubstansen påverkas så allvarligt att forskarna talar om hjärnskador.


Kvinna med värk i huvudet.

Långvarig stress kan ge skador på hjärnan.

Stressforskare vid Karolinska Institutet och Stressmottagningen har i forskningsrapporter från både 2013, 2014 och 2015 lagt fram vetenskapliga belägg för att utbrända personer uppvisar direkta skador på hjärnan.

Annons

Studierna har genomförts på personer med symtom på kronisk arbetsrelaterad stress. Med magnetkamera har forskarna bland annat studerat hjärnans grå substans, som till största del består av nervceller.

Hos stressade personer har den del av hjärnan som hanterar impulser på ett logiskt sätt visat sig ha betydligt mindre grå substans än hos de icke stressade personerna.

Förbindelser bryts

HjarnaNär en människa i normala fall utsätts för stress förmedlar mellanhjärnan informationen vidare till storhjärnan, som tolkar situationen och fattar ett rationellt beslut.

För utbrända personer däremot, har stressen skadat kroppen under så lång tid att mellanhjärnan inte längre står i förbindelse storhjärnan.

– Personer med utmattningssyndrom visade sig ha sämre kontakt mellan mellanhjärnan och storhjärnan. Systemet som förmedlar stressreaktioner har varit på under så lång tid att det stänger av kontakten med storhjärnan, säger docent Aleksander Perski, en av forskarna bakom studierna, till tidningen Kommunalarbetaren.

Defekterna i hjärnan bidrar bland annat till försämrat minne, koncentrationssvårigheter, dålig beslutsförmåga och sömnproblem.

Läs också: Vet du vilken typ av motion som är bäst för hjärnan?

Tid att läka

Skadorna på hjärnan kan dock läka, menar forskarna, men det sker inte omedelbart.

– Det kan ta upp till några år, säger Aleksander Perski till tidningen Kommunalarbetaren och tillägger:

– Även problemen med minnet och koncentrationsförmågan normaliseras, men det tar lång tid. Fysiskt kan personerna vara helt okej, men det är inte säkert att huvudet är det. Dessutom får personerna räkna med att ha kvar en känslighet för stress.

För att bli av med skadorna krävs återhämtning, fysisk träning, dagsljus och rekreation som exempelvis vistelse i naturen. Även förändringar i arbetsmiljön och minskad arbetsbelastning är grundläggande, eftersom det är i arbetslivet som stressen ofta uppstår.

Läs också: Se upp: 9 tecken på att du snart är utbränd!

Källor: Stressmottagningen i samarbete med Karolinska Institutet samt fackförbundstidningen Kommunalarbetaren
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Känner du dig stressad?
Lär dig hantera din stress med vår nya digitala kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Allas nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

LÄS OCKSÅ


(372)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…