Annons
Annons


Studie: Avokado kan hindra hjärnan från att åldras

Avokado är inte bara bra för huden, håret och hjärtat – en ny studie kopplar även ihop den älskade frukten med bättre hjärnhälsa.


Den populära och ständigt trendiga avokadon innehåller mängder av nyttoämnen och det finns många bevisade hälsoeffekter att förtära den – oavsett om det är på smörgåsen, i en dessert, som guacamole eller direkt ur skalet.

Annons

Avokadons nyttiga fetter, fibrer och vitaminer kan bland annat sänka kolesterolet, skydda vår syn, vårt hjärta och gör dessutom underverk för allt från håret till hur bra vår kropp klarar av att ta upp näringsämnen. Det finns alltså många anledningar att äta mer avokado, utöver att det är gott. Och nu har forskare funnit ännu en.

Läs också: Superknepet – så får du avokadon att mogna på tio minuter!

I en studie utförd av University of Illinois, publicerad i Frontiers in aging neuroscience, fann forskarna ett samband mellan ämnet lutein – som finns i avokado – och förbättrad hjärnhälsa. Ämnet hittas även i ägg, grönkål, spenat och andra grönbladiga grönsaker och kan bara tillgodoses via kosten.

Påverkar vår kognitiva förmåga

Lutein har visat sig fungera antiinflammatoriskt för vår hjärna, vilket påverkar vår kognitiva förmåga på ett positivt sätt. Den kognitiva förmågan är vår psykiska funktion som avgör hur bra vi minns, kan ta in, återge och bearbeta information, lösa problem och hantera flera saker samtidigt. Denna försämras när vi åldras och i vissa fall börjar en nedgång redan i 30-årsåldern.

Forskarna till studien menar därför att det är klokt att konsumera luteinrik kost redan innan den här försämringen sätter igång.

Så med andra ord kan du med gott samvete fortsätta frossa i avokado!

Läs också: 7 vitaminer som är extra viktiga efter 40

 

Text: Mikaela Råberg

Källa: Spectator Health 

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Ny svensk studie: Grönkål minskar risken för hjärtinfarkter

Så ser du om avokadon är övermogen i affären!

 

LÄS OCKSÅ


(83)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…