Annons
Annons


Studie: Morgontrötta personer är smartare

Brukar du snooza dig igenom tidiga morgnar? Det kan vara ett tecken på intelligens, enligt forskare.


Tar det emot att stiga upp ur den sköna, varma sängen om morgnarna? Du kanske rentav trycker på snooze-knappen och ligger kvar och morgnar dig 10-15 minuter (eller mer), innan du sömnigt stapplar upp? Det är i så fall inget att skämmas över – och innebär inte att du är vare sig lat eller odisciplinerad.

Annons

Brittisk forskning visar nämligen att morgontrötta personer tenderar att vara mer intelligenta än de som energiskt hoppar ur sängen i arla morgonstund.

Läs även: 7 tips som förbättrar nattsömnen

Forskarna Satoshi Kanazawa och Kaja Perina har kommit fram till att personer med högre IQ tenderar att gå och lägga sig senare på kvällen och följaktligen stiga upp senare på morgonen, såväl på vardagar som under helgen. De allra smartaste gick och la sig efter midnatt – i genomsnitt klockan 00.29.

Gilla Allas.se på Facebook

Förklaringen, enligt forskarna, finner vi i evolutionen. Förr i tiden steg alla upp tidigt om morgnarna och gick och la sig långt innan midnatt, eftersom de inte hade tillgång till artificiellt ljus.

Läs även: Så påverkar sociala medier vår nattsömn

Då elektricitet är en relativt ny uppfinning historiskt sett – och det är vår moderna teknik som överhuvudtaget gör det möjligt att snoooza – har bara de allra smartaste hunnit anpassa sig till våra nya förutsättningar.

En annan studie, från University of Southhampton, har jämfört socioekonomiska faktorer hos 1 229 män och kvinnor med olika typer av dygnsrytm. De fann då att ”nattugglor” – personer som går och lägger sig senare än 23 och stiger upp efter 8 – har högre inkomst och en bättre levnadsstandard än morgonpigga människor.

Text: Malin Karlberg
Källor: Red Online, Psychology Today

LÄS OCKSÅ


(396)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…