Annons
Annons


Studie: Personer som äter mer ost är smalare

Grattis ostälskare! En ny studie har kommit fram till att personer som äter mer ost är smalare och inte har högre LDL-kolesterolvärde än de som låter bli.


En ny studie från University College Dublin har tittat på hur ost och andra mejeriprodukter påverkar vår hälsa och forskarnas resultat kan komma som en överraskning för många. Forskarna menar nämligen att ost inte höjer LDL-kolesterolvärdet, i motsats till vissa rekommendationer om att begränsa intaget av ost på grund av de mättade fetter som finns i livsmedlet.

Annons

Forskarna kunde även se att de personer som åt mer mejeriprodukter hade lägre BMI, mindre kroppsfett, smalare midja och lägre blodtryck. I stället var det personerna som åt mejeriprodukter med mindre fett i som tenderade att ha höga kolesterolvärden.

Unik uppsättning näringsämnen

1500 personer i åldrarna 18 till 90 ingick i studien som gjordes på Irland. I studien ingick mejeriprodukterna mjölk, ost, yoghurt, smör och grädde.

Gilla Allas.se på Facebook

En del rekommendationer gör gällande att mättade fetter som finns i ost höjer LDL-kolesterolvärdet, som är kopplat till hjärtsjukdomar och stroke, och att man därför inte ska konsumera för mycket av dem. Andra tidigare forskningsprojekt har dock i likhet med den nya studien visat att just ostens mättade fett inte påverkar kolesterolhalten i blodet. Det tros bero på ostens unika uppsättning av näringsämnen.

Så mumsa vidare på din favoritost, duka fram brieosten eller strö parmesan över pastan med gott samvete i kväll!

Text: Nanna von Knorring

LÄS OCKSÅ


(148)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…