Annons
Annons


Studie: Små pojkar är känsliga – inte tuffa

Små pojkar – särskilt i spädbarnsåldern – är faktiskt mer känsliga än flickor. Detta visar ny forskning.


Vi är vana att se unga pojkar som tuffa grabbar i superhjältedräkter – men ny forskning visar att de är känsligare än vad man kan tro. Eftersom pojkar tenderar att utvecklas långsammare än flickor både språkmässigt, fysiskt och socialt – och eftersom de har svårare att hantera negativa upplevelser – behöver de extra noggrann omsorg.

Annons
Bild: IBL Bildbyrå

Bild: IBL Bildbyrå

Inställningen att små pojkar behöver ”tuffa till sig” är helt fel, menar den amerikanske psykiatrikern Allan Schore, som forskat kring pojkars utveckling från spädbarnsåldern och framåt.

Blir lättare frustrerade

Läs mer: 10 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

Hans forskningsrapport visar att unga pojkar är känsligare för stress, blir lättare frustrerade och har svårare att reglera sina känslor. De lider mer än flickor vid separationer och drabbas värre vid en otrygg anknytning till föräldrarna.

Med andra ord: pojkar har ett ännu större behov av omvårdnad, trygghet, tröst och närhet som flickor.

Läs även: Forskare: det är bästa tidpunkten för barn att lägga sig

Visa ömhet och respekt

Psykologiprofessorn och författaren Darcia Navaez skriver i Psychology Today om vikten av att värna om utvecklingen av små pojkars känsliga hjärnor.

– Istället för att vara hård mot pojkar för att ”göra dem till män” – genom att låta dem skrika som bebisar och säga åt dem att inte gråta som barn och genom att inte agera kärleksfullt gentemot dem i ett försök att ”göra dem tuffare” – borde unga pojkar behandlas på motsatt vis: med ömhet och respekt för deras behov av närhet och vänlighet.

Läs även: 6 tips – så hanterar du vredesutbrott hos barn

Text: Malin Karlberg
Källa: Psychology Today


(539)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…