Annons
Annons


Suffragette – hård kamp för kvinnlig rösträtt

I kväll har filmen Suffragette premiär. Så här tyckte vår recensent.


Suffragetter

Suffragette
aaaa

Det är inte länge sedan, inte ens hundra år sedan, kvinnor inte hade rätt att rösta och göra sina röster hörda. De hade inte ens rätt till vårdnaden om sina egna barn som de själva fött och fostrat. Allt tillhörde mannen och hans värld. I England bildades proteströrelsen Suffragetterna i början av 1900-talet. Det började med fredliga protester men när inga män tillika makthavare lyssnade krävdes hårdare tag. Borgarkvinnor tog initiativet ,men ganska snart nådde budskapet även arbetarkvinnorna som organiserade sig.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Handlingen i filmen utgår från den fiktiva unga kvinnan Maud som sliter hårt på ett tvätteri. Av en tillfällighet hamnar hon i en av rörelsens aktioner och dras med av budskapet. Hon, precis som sina medsystrar, offrar mycket och betalar ett högt pris men kampen ger styrka – och resultat. Tänk vad vi idag har mycket att tacka dessa modiga kvinnor för!
I rollerna ser vi Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter med flera.
Jag bara älskar den här filmen! Den är kraftfull, färgstark och vass som en kniv samtidigt som den framkallar tårar när Maud visar sin moderskärlek.

Av Ingar Haellquist

LÄS OCKSÅ


(19)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…