Annons
Annons


Supergod kantarellpaj

Läcker till exempelvis kräftor är den här krämiga pajen.


recept på kantarellpaj

6–8 bufféport
Tid: ca 1 tim

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1–2 msk iskallt vatten

Fyllning:
275 g färska kantareller + en handfull små fina till garnering
1 liten purjolök
smör till stekning
salt, peppar
4 ägg
3 dl grädde, valfri sort
150 g riven ost
persilja till garnering

Annons

1.  Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen anpassad till en form (gärna med löstagbar kant) ca 26 cm i diam. Nagga och sätt in i kylen i minst 30 min. Förgrädda i 200° ca 10 min.
2.  Rensa och dela de stora kantarellerna till jämna bitar. Spara de små till garneringen. Skiva purjon.
3.  Fräs purjolöken mjuk, krydda med salt och peppar och lägg i en skål. Stek svampen tills all vätska från svampen kokats bort. Krydda med salt och peppar och tillsätt purjolöken. Låt svalna.
4.  Vispa samman ägg och grädde. Krydda. Fördela först halva mängden ost i pajskalet och sedan svampfyllningen varvat med resterande ost. Häll över äggstanningen. Grädda pajen i 200°, 30–35 min tills stanningen stelnat.
5.  Stek de små, hela kantarellerna. Salta och peppra. Toppa den färdiga pajen med kantareller och hackad persilja.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

Fler läckra recept på pajer!

Allt om kräftor och tips till kräftskivan!

 


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…