Annons
Annons


Lär dig mer om surdegsbröd!


Till helgen bakar Manfred surdegsbröd på Skansen.

Passa på och träffa surdegsspecialisten Manfred Enoksson på Skansen.

Manfred Enoksson är vårt lands främste surdegsspecialist, verksam som bagarmästare och utbildningsansvarig vid Saltå kvarn. Både professionella bagare och amatörer konsulterar honom med frågor om surdegar, knådning och jäsning.

Annons

Till helgen finns Manfred på Skånegården för att berätta om hur det bakats på surdeg i Sverige och om hur kunskaperna kan användas i dag. Han har inriktat sig på bakning med ekologiskt mjöl utan tillsatser.

Hela helgen handlar om bröd i olika former, och förutom surdegsbröd kan man få ta del av en rad olika aktiviteter i hus och gårdar.

Traditioner från norr till söder

Se hur bröd bakades förr i tiden i olika delar av Sverige. Under goda skördeår fylldes förråden med bröd som man själv bakat, medan man under nödår tvingades dryga ut mjölet med bark, ollon och ärter. Att baka på surdeg var också en självklarhet.

De fyra sädesslagen

Lär dig skilja på råg, vete, korn och havre. En lektion för stora och små i klassrummet i Väla skola

Rågbröd år 1910

Lärarfrun i Västergötland har köpt jäst och gräddar rågkakor i järnspisen i Väla Skola

Förrådsbröd vid år 1920

Statarhustrun har just bakat rågbröd av sin mjölranson. Kommer det att räcka? Se hur det går för dem i Statarlängan

Surdegsbröd på 1920-talet

Det bakas surdegslimpor i skånska Mor Bengtas stenugn i Skånegården

Surdegstraditionen i Sverige

Träffa Manfred Enoksson från Saltå Kvarn som berättar om hur det bakats på surdeg i vårt land och om hur dessa kunskaper kan tillämpas idag. Ta också del av hans bagartips på hur du själv kan sätta en rågsurdeg i Skånegården

Ärtbröd under nödåret 1867

Den fattiga familjen Sjödal i Hornborga by i Västergötland drygar ut brödbaket med ärtmjöl i Hornborgastugan

Ekollonbröd under nödåret 1867

Halländska bondhustrun Kristina har drygat ut rågmjölet med ekollon i Oktorpsgården

Barkbröd på 1830-talet

I Härjedalen är det är ont om kornmjöl så brödet drygas ut med bark och potatis i Älvrosgården

Mala och baka som förr i tiden

Kom och hjälp till att mala och baka! Barnverksamhet i Back Mats stuga vid Moragården.

Tunnbröd som för hundra år sedan

Traditionell bakning av tunnbröd av korn och s k pickebrö i Bagarstugan.

Surdegsbröd anno 1877

Passa på att handla ett unikt surdegsbröd anno 1877 med råg, pomerans och fänkål, en linfrölimpa eller en skräddarkaka i Bageriet i Stadskvarteret.

Naggande gott år 1930

Kaffebröd gräddas i den nyköpta elspisen i Järnhandlarens bostad.

Var: Skansen i Stockholm.

När: 4-5 oktober 2014.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…