Annons
Annons


Surfa säkert på semestern


Efter en lång vinter och en blåsig vår är det många som söker sig utanför Sveriges gränser när sommarkänslorna äntligen börjar infinna sig. Men oavsett om man är ute efter strandhäng eller en stadsweekend gäller det att se upp så att inte resan blir en obehaglig överraskning för din dator, platta eller mobil.

Annons

Enligt Norton Cybercrime Report* uppger en av tre svenskar (33 procent) att de skickar och tar emot arbetsdokument med sin mobila enhet och 22 procent skickar och tar emot sina olika lösenord. Nästan var femte (18 procent) använder dessutom mobilen för betalningar eller för näthandel.

Gilla Allas.se på Facebook

Säkerhetsföretaget Norton har samlat ihop tips för hur du kan känna dig trygg både före, under och efter resan.

Före resan

Surfa säkert

Använd bara säkra sajter när du köper din resa, sidor som börjar med https är trygga – s:et står för ”secure”.

Se upp för sociala mediebovarna

Var försiktig med reseerbjudanden som dyker upp på sajter och sociala nätverk – om något verkar ”för bra för att vara sant” så är det troligen det också. Tänk också på vem du skriker ut dina semesterplaner till, det är inte bara inbrottstjuvar som utnyttjar dessa utan även nätbrottslingar som gärna ger dig anpassade fejkerbjudanden utifrån dina reseplaner.

Skydda din enhet

Att ha ett säkerhetsprogram installerat och uppdaterat på den enhet du har med dig på resan är lika viktigt som att packa ner solskydd. Här finns, förutom de kompletta säkerhetslösningarna, även kostnadsfria versioner som funkar bra under resan. Se även till att du har gjort en backup av innehållet på din enhet innan du reser iväg.

Under resan

Hitta din privata plats i solen

Var försiktig när du kopplar upp dig mot offentliga nätverk och tänk på att du kanske delar wifi med nätbrottslingar på såväl stadstorg som på caféer. Försök hitta en privat uppkoppling istället, kanske köpa ett kontantkort med surf på plats? Nu finns det även alternativ där man kan köpa surf-simkort till fastpris över flera länder.

Lås in dina värdesaker

Surfplattor, laptops och mobiltelefoner är värdesaker, se till att låsa in dem när du är ute och shoppar eller ligger på stranden. De flesta hotell har antingen kassaskåp i hotellrummet eller värdeförvaring i receptionen.

Efter resan

Spara dina minnen

Se till att spara och göra back-up på dina semesterbilder, gärna direkt efter att du packat upp resväskan så att du inte glömmer bort det.

*Statistik från European Mobile Insights från Norton Cybercrime Report 2012.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…