Annons
Annons


Svampen invaderar

Ibland visar sig angrepp först när de pågått lång tid. Vissa svampar är specialiserade på att invadera och totalförstöra träd och buskar.


Marklevande svampar med fruktkroppar är i regel ofarliga för buskar och träd. Men det finns undandag, som vissa tickor...

Marklevande svampar med fruktkroppar är i regel ofarliga för buskar och träd. Men det finns undandag, som vissa tickor…

eldticka

Hej!

Mitt förr så pampiga kejsarolvon, som har några år på nacken, tycks ha drabbats radikalt av svamp. Under några års tid har allt fler grenar torkat in och när jag skär bort dem vid basen är de torra inuti. Vid stambasen sitter vitgula svampkroppar. Kan det vara orsaken till att olvonet tycks tyna bort? Vad kan jag i så fall göra åt svampangreppet?

Annons

Hälsar Yngve

 

Hej Yngve!

Åh så trist. Tyvärr verkar svampen vara orsaken till att busken så sakta vissnar och dör. När man väl ser fruktkropparna (svampens förökningsorgan) kan den ha härjat inuti rötter och ved i flera år. Enligt expert Tove Hultberg vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) rör det sig troligen om eldtickaPhellinus sp.. Eldtickor finns i ett stort antal arter och kan angripa många olika träd-och buskar, både vilda och prydnadsväxter.

Svampen infekterar med sporer via sår orsakade av exempelvis beskärning eller påkörning med gräsklippare. Svampen kan därefter växa länge inne i veden innan den bildar fruktkroppar, vilka i en del fall är det första yttre tecknet på infektionen. Rötan som svampen orsakar gör att veden blir ljus och ser trådig ut, precis som på din bild.

Tyvärr finns inget att göra när angreppet gått så här långt. Tag bort så mycket du kan av växtdelarna och bränn eller släng i soporna så att sjukdomshärden försvinner från tomten.

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…