Annons
Annons


Svampgratinerad fläskfilé med broccolimos

Allt gott i samma form! Helstekt fläskfilé, krämig svampsås och gratinerat mos på potatis och broccoli.


Mumsig allt-i-ett-mat!

Svampgratinerad fläskfilé

4 port
Tid: 1 tim

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
1 rotselleri

Sås:
250 g svamp
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk soja
1 tsk salt
2 krm peppar

Annons

Potatismos:
750 g potatis
300 g broccoli
1 msk smör
1 äggula
1 tsk salt
2 krm peppar

Garnering:
1 dl riven ost
2 msk hackad persilja

1. Potatis- och broccolimos: Skala och dela potatisen och broccolin i bitar. Koka dem mjuka. Mixa dem med stavmixer. Tillsätt smör och äggula, fortsätt vispa. Salta och peppra.
2. Skala och skiva rotsellerin. Koka den i saltat vatten 5 min. Låt den rinna av.
3. Stek filén hel i smör till vacker färg i en stekpanna, ca 20 min så att den nästan blir genomstekt. Salta och peppra. Ta upp och skiva filén.
4. Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet, blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja, sjud såsen 5 min. Smaka av med salt och peppar.
5. Spritsa potatismoset runt kanten i en ugnssäker form. Lägg rotsellerin i botten och köttet ovanpå. Häll över såsen, strö över osten. Gratinera ca 15 min i 225°.
6. Strö över färsk persilja eller timjan, servera med gelé.

Av Eva Boström
Foto: Linda Prieditis

LÄS OCKSÅ


(16)
(2)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…