Annons
Annons


Dålig miljömärkning på krogen

Det är svårt för svenskarna att välja hållbar fisk när de går på restaurang. En undersökning från Världsnaturfonden WWF visar att två av tre konsumenter är osäkra på om fisken de ätit varit miljömärkt. Samma undersökning pekar på att konsumenterna efterfrågar tydligare märkning av restaurangerna.


wwf rättvis fiske

Restauranggäster anser att krogen borde ha mer info om vilken fisk som är rättvis. Här torsk som riskerar att bli utfiskad.

I en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF uppger två av tre svenskar att det är viktigt för dem att äta miljömärkt fisk. Samtidigt menar nästan var tredje konsument att de inte vet vilka fiskar som är hotade.

Annons

Varken på restaurang eller i butik är det helt lätt att välja miljömärkt fisk

I undersökningen svarar 64 procent att de är osäkra på om fisken de ätit på restaurang varit miljömärkt medan de som är köpt fisk i butik uppgår till 36 procent. På frågan om vad som skulle få dem att välja mer miljömärkt fisk svarar 62 procent tydligare märkning i butik och 50 procent tydligare märkning på restaurang. Det är viktigare faktorer än ett lägre pris uppger 24 procent.

– Det krävs tydligare information på restaurangerna så att kunden   om fisken är miljömärkt. Restauranger måste ta ansvar, säger Inger Näslund, expert på havs-och fiskefrågor på WWF.

På bara 40 år har nästan hälften av livet i haven försvunnit. En viktig orsak är det omfattande och pågående överfisket. Flera viktiga arter som haj, tonfisk och den för oss så viktiga torsken riskerar att fiskas ut och försvinna. Det riskerar att rubba hela ekosystem i haven.

För att få stopp på detta medan tid är, är det viktigt att vi inte att äter fisk som är på väg att bli utfiskad eller som fiskats på ett skadligt sätt för miljön.

WWF har dragit igång en kampanj för att rädda världens hav.


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…