Annons
Annons


Sven Melander om sommarpratet: ”En hel del svärta”

På 1980-talet nobbade Sven Melander "Sommar i P1". Nu ger han programmet en ny chans. Men det blir ingen biografi över livet och karriären utan snarare om de betydelsefulla mötena längs med vägen. "Och en hel del svärta", säger han.


När sommarvärdarna 2017 presenterades var det övervägande debutanter.

Sven Melander är en av sommarvärdarna i P1 2017. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Och trots att Sven Melander fått frågan förr har han tidigare valt att tacka nej.

– ”Sommar” var mitt favoritprogram med Hasse Alfredson och Lars Ulvenstam och de andra. På 80-talet skulle man plötsligt bredda det och tog in en massa näverstammare som ömmade för skogen och sådant där. Då tyckte jag att de hade förstört programmet, sa han i samband med presskonferensen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Men programmet har blivit bättre, anser han, och därför han valde den här gången att tacka ja när han fick frågan. Men trots att han har en lång karriär bakom sig både som journalist och skådespelare kommer programmet inte bli någon kronologisk biografi över hans liv och karriär.

Han medger till och med att han ännu inte börjat skriva på sitt program.

– Men det blir mycket om människor jag har träffat och vad de har betytt, och lite historier som folk inte riktigt känner till, om varför det har blivit som det har blivit. Och en hel del svärta, med folk som har försvunnit ur ens liv.

Ny publik via Facebook

På senare tid har Sven Melander fått en helt ny publik genom sin Facebooksida.

– I grund och botten är jag ju känd för vissa, men sen tror jag att jag säger saker som de tycker är okej. De har svårt att sätta fingret på var jag egentligen står, och jag gör det lite oredigerat och lite fräckt. I vissa ögonblick är jag bara väldigt arg. Jag är väldigt definitiv. Det är inte å ena sidan, å andra sidan. Det är svart eller vitt och vissa förenklingar är ju väldigt bra.

Sven Melander. Bild: IBL

I en av hans mest uppmärksammade videor går han till hård attack mot det hat som riktats mot artisten Zara Larsson. Han har även kritiserat mäns beteende.

– Alltså killar som uppträder som några jävla svin, de är ju svin. Då kan man ju inte säga ”men å andra sidan…”. Den diskussionen kan vi ta sen, om varför de är svin, men konstatera att de är svin. De är några jävla idioter! Punkt. Sen kan vi diskutera det andra. Det är lite befriande, säger han.

Sven Melanders sommarprat sänds den 5 augusti.

Text: Joel Linde

Läs också:

Sven Melander om ”Sommar i P1”: ”Skitprogram”

LÄS OCKSÅ


(50)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…