Annons
Annons


Svensk dokumentär visas i 70 länder samtidigt!


Hjälper eller stjälper Bob Geldoffs och Bonos välgörenhetsarbete de fattiga? Den frågan ställs i den svenska dokumentären Hit med pengarna! Foto: SVT

Varför finns fattigdom? Den frågan ställs samtidigt över hela världen under veckan som följer. Som en del i ett världsomspännande projekt sänder SVT åtta dokumentärer och tjugotalet kortfilmer som handlar om fattigdom. En av dem är svenskproducerad!

Annons

Projektet Why Poverty är en uppföljare till Why Democracy som sändes hösten 2007 och nådde 250 miljoner tittare. Den här gången räknar man med att nå dubbelt så många människor och målsättningen är klar enligt Axel Arnö, projektledare för Dokumentär på SVT:

– Vårt mål är att få till en världsomspännande diskussion om varför det finns fattigdom i världen år 2012. Vi lärde oss jättemycket av förra projektet, som var väldigt lyckat och som fortfarande används världen över för att skapa medvetenhet om demokratifrågor.

Sänds samma vecka över hela världen
Över 70 tv-bolag medverkar i projektet och alla sänder de åtta filmerna under samma vecka, 25 november – 2 december, och ställer frågan: Varför finns fattigdom?

130 miljoner barn föds i världen varje år. Om du föds i Kambodja är sannolikheten stor att din familj lever på mindre än 7 kronor per dag. Foto: Brian Hill/Century Films

Först ut är filmen ”Välkommen till världen” där regissören Brian Hill tar oss med världen runt för att möta en ny generation och ställer frågan: Vad är värst, att födas fattig eller dö fattig?

Överlevnadssiffror som på 1700-talet
130 miljoner barn föds i världen varje år. Om du föds i Kambodja är sannolikheten stor att din familj lever på mindre än 7 kronor per dag. I Sierra Leone är chansen att nå ett års ålder hälften så stor som i övriga världen. Där finns bara 78 utbildade barnmorskor åt en befolkning på nära sex miljoner.

Ett nyfött barn i den här regionen har ungefär samma överlevnadschanser som ett barn som föddes i Europa på 1700-talet.

Svensk film nummer två
Bland dessa åtta dokumentärer hittar vi  även den svenske filmaren Bosse Lindquist som med sin film Hit med pengarna! (Give us the money) ställer frågan om kända personers välgörenhetsarbete verkligen hjälper.

Välgörenhet hjälp eller stjälp?
Vi får ta del av exklusivt arkivmaterial från en tid då popstjärnor gjorde sitt yttersta för att hjälpa och förändra världen. Hör Bob Geldof och Bono berätta om sitt arbete för att nå västvärldens ledare och makthavare med sitt budskap och hur det togs emot av bland annat Bill Gates och Storbritanniens f d premiärminister Gordon Brown.

Vi får även höra de kritiska röster som höjts av de som stod på den andra sidan, de behövande. Hjälpte det och förändrades verkligen deras livssituation?

Oscarsvinnare
Utöver Bosse Lindquist hittar vi med anledning av det amerikanska valet en brännande het fråga i filmen En amerikansk mardröm (Park Avenue: Money, Power and the American Dream). Den Oscarsvinnande dokumentärfilmaren Alex Gibney utgår från adressen 740 Park Avenue på Manhattan där det bor fler miljardärer än på någon annan adress i USA och fortsätter man endast 10 minuter norrut kommer man till ett helt annat Park Avenue.

Amerika – en dröm för alla?
Park Avenue i södra Bronx, här är hälften av befolkningen i behov av matkuponger och här löper barn och unga 20 gånger så stor risk att bli utsatta för dödligt våld. Gäller verkligen den amerikanska drömmen för alla eller är den exklusiv för den som har råd att betala lobbyister för att få igenom lagar och motioner på Capitol Hill?

Vem tar pengarna?
Hur kan Zambia ha en arbetslöshet på 80% och befinna sig i en situation där 60% av befolkningen lever på mindre än 7 kronor om dagen när de innehar världens tredje största kopparfyndighet? Finns svaret i den lilla schweiziska byn Rüschlikon?

Följ med den danska filmaren Christoffer Guldbrandsen som i Kopparkuppen (Stealing Africa) letar efter svaret på om internationella företag verkligen hjälper utvecklingsländerna med sina investeringar eller om de helt enkelt plundrar hela nationer på både pengar och naturresurser.

Frågorna kring fattigdom är redan många och många fler kommer att ställas hela veckan. Följ med på en resa i fattigdomens spår och ställ egna frågor på vägen.

Why Poverty?: Söndag 25 nov-söndag 2 dec, kl 20.00. SVT2

  • 25/11 – Välkommen till världen
  • 26/11 – Hit med pengarna!
  • 27/11 – Kopparkuppen
  • 28/11 – Ljusets mödrar
  • 29/11 – Kampen om jorden
  • 30/11 – Myrornas krig
  • 1/12 – Vi fattiga
  • 2/12 – En amerikansk mardröm

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…