Annons
Annons


Svensk rysare i världsklass


Oskar i Låt den rätte komma in.

Kåre Hedebrant spelar huvudrollen som Oskar i Låt den rätte komma in.

Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Conny, Martin och Andreas passerar alla gränser i pennalismen. Oskar fantiserar om hämnd, om att ge igen.

Då står plötsligt en flicka i klätterställningen. En flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon heter Eli och är en motsägelsefull uppenbarelse – hennes kloka blick, hennes märkliga doft, att hon är så tunt klädd, så vanvårdad och mager och ändå så vacker.

Annons

Vampyr
Men det är inte okomplicerat, Eli är inte som andra – hon kan inte vistas i solljus, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver hon bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Hon är vampyr.

Samtidigt sker ett mord i den närliggande förorten Vällingby och folk blir extra försiktiga med att vara ute om kvällarna. Värre blir det för ett medelålders alkisgäng då en av deras vänner blir brutalt mördad i Blackeberg.

Otäcka hemligheter
Alkoholisten Gösta har sett mordet, men vågar inte vittna, och resten av gänget – Lacke, Virginia, Morgan, Larry och Karlsson – vill inte tjalla på en polare. Till slut bär alla på varandras otäcka hemligheter.

Filmen belönades med tre Guldbaggar 2009 för; Bästa regi,  Bästa manus och Bästa foto. 2010 gjordes en remake i Hollywood under namnet Let Me In och är en av rysarförfattaren Stephen Kings favoritfilmer i genren och han lär ha sagt: ”Det är den bästa skräckfilmen de senaste tjugo åren”.

Regi: Tomas Alfredson. I rollerna: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist m.fl.

Låt den rätte komma in: Lördag 9 mars, kl 212.20. SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…