Annons
Annons


Svenska folket har utsett 21 skyddsvärda ”pärlor”


Under våren och sommaren har allmänheten röstat fram 21 extra vackra och skyddsvärda naturområden i Sverige – ett i varje län – under WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor. Platserna saknar eller behöver bättre skydd. Några av de vinnande pärlorna är gammelskogen i Jelka-Rimakåbbå i Norrbotten, Torhamns skärgård i Blekinge, vildmarken i Svartedalen i Västra Götaland, natur- och kulturområdet kring Venngarns slott i Sigtuna och hällmarkerna på File Hajdar på Gotland.

Annons

– Tvärtemot vad många tror rankas Sverige lågt när det gäller naturskydd och biologisk mångfald i en global jämförelse. Bara drygt hälften är skyddat jämfört med målen till år 2020. Vi behöver ett utökat naturskydd och därför driver WWF kampanjen Svenska Pärlor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Till att börja med valde en expertjury ut tre områden med höga bevarandevärden i varje län. Platser med en fantastisk natur och stor betydelse för naturupplevelser – men med många hotade arter och livsmiljöer och behov av skydd. Bland dessa kunde sedan allmänheten rösta fram sin favoritpärla i varje län.

Sverige når i dagsläget varken upp till nationella eller internationella miljömål. Enligt regeringens löften ska minst 20 procent land- och sötvattensområden och 10 procent marina områden skyddas till 2020. Hittills är bara cirka 13,7 procent av våra land- och sötvattensområden och 6,5 procent av våra havsområden formellt skyddade.

– Vi behöver ett utökat naturskydd och bli bättre på att ta hand om den natur vi skyddar. Det är avgörande för att säkra framtiden för människan och den biologiska mångfalden i en värld där vi människor påverkar miljön allt mer allt mer, säger Mattias Klum, WWF-ambassadör.

Hela listan på de framröstade Svenska Pärlorna:

Blekinge, Torhamn skärgård – Hästholmen och Öppenskär

Dalarna, Koppångenområdet

Gotland, File Hajdar

Gävleborg, Hornslandet med omgivande vatten

Halland, Trönningestranden-Laxvik inklusive Påarp

Jämtland, Ånnsjön

Jönköping, Ljunghems backar

Kalmar, Mittlandsskogen på Öland

Kronoberg, Tolg

Norrbotten, Jelka-Rimakåbbå

Skåne, Fyledalen

Stockholm, Området vid Venngarns slott, Sigtuna

Södermanland, Sjön Likstammen

Uppsala, Gräsö

Värmland, Brattforsheden

Västerbotten, Kultsjön

Västernorrland, Oskyddade delar av Ångermanälven

Västmanland, Slagårda

Västra Götaland, Svartedalen

Örebro, Hjälmarlandskapet

Östergötland, Gryts skärgård


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…