Annons


Svenska forskare har skapat en mer hälsosam potatis

Potatisen är tveklöst svenskarnas favoritknöl. Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat en potatis som är nyttigare än "vanlig" potatis.


Från början var potatisen mest känd som en vacker blomma, innan vi kom på att knölen även kunde ätas.

Bild: Shutterstock/IBL

Nu har växtforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat en helt ny potatis med en stärkelse som är mer hälsosamma än i den vanliga potatisen. Resultatet av studien publicerades nyligen i tidskriften Food Chemistry.

Annons

Potatisen innehåller hög halt av så kallad resistent stärkelse. Enligt forskarna fungerar den resistenta stärkelsen som kostfiber när den passerar kroppen. Stärkelsen sänker glukosnivåerna och insulinreaktionerna vilket sätter bra fart på magen. Den gynnar också tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll, vilket kan leda till viktminskning.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: Så här beräknar du rätt mängd potatis till festen

Nyttigare när den kokas

Forskarna upptäckte också att potatis blir ännu nyttigare om den kokas.

– En ytterligare analys visade att om man lagrar den kokta potatisen en dag i kylskåp så ökar innehållet av resistent stärkelse ytterligare, säger doktoranden Xue Zhao i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet.

Doktoranden Xue Zhao med en påse potatismjöl av den nya potatisen. Bild: Gleb Dotsenko

Forskarna hoppas att upptäckten ska få stor betydelse för forskare som vill utveckla stärkelse för hälsosammare mat och andra ändamål.

Eftersom potatisen tagits fram genom genetisk modifiering är det svårt att få den godkänd i EU. Forskarna arbetar nu vidare med en annan metod för att ta fram en potatis med liknande egenskaper.

Läs också:

4 oväntade saker du kan använda potatis till


(33)
(0)
Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…