Annons
Annons


Svenska pärlor värda att besöka


Mörrumsån

Mörrumsån. Foto: Lars-Göran Olsén

Nyligen presenterade Världsnaturfonden WWF 21 svenska pärlor. Några av landets mest skyddsvärda naturområden som idag saknar eller behöver ett starkare skydd. Bland pärlorna finns bland annat Mörrumsån, Svartådalen och Vindelälven där flera ekoturismarrangörer är verksamma.

Annons

Sverige når inte upp till de miljömål som slår fast att minst 17 procent av våra land- och vattenområden och minst tio procent av våra kust- och havsområden ska skyddas till år 2020. Samtidigt visar en färsk undersökning, beställd av Världsnaturfonden WWF, att hela 95 procent av svenska folket anser att det är mycket eller ganska viktigt att vi når dessa miljömål. Dessutom kan nästan två tredjedelar tänka sig att betala mer i skatt eller omfördela skattemedel för att skydda naturen och den biologiska mångfalden bättre.

Gilla Allas.se på Facebook

– Målet med Svenska Pärlor är att öka arealen och kvalitén på skyddade land- och vattenområden i Sverige. Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden om utökat skydd av vår natur och inte som nu – dra in på resurserna till naturvård, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor resulterade i närmare tusen tips och förslag om skyddsvärd natur runt om i Sverige. I slutet av augusti presenterade sedan juryn 21 vinnare för varje svenskt län. Bland dessa märks bland annat Mörrumsåns oskyddade delar i Blekinge, Ojnareskogen på Gotland, östra Vätterbranterna i Jönköpings län, eklandskapet i Östergötland, Svartådalen med Fläcksjön i Västmanland och Vindelfjällen med Vindelälven i Västerbottens län.

– Dessa utvalda naturområden är givetvis även värda ett besök och runt merparten finns duktiga naturturismarrangörer. Flera områden erbjuder dessutom redan idag kvalitetsmärkt ekoturism med guidningar tillsammans med lokal mat och bra boende, säger Per Jiborn, märkningsansvarig på Naturens Bästa.

Hela listan med Svenska Pärlor hittar du HÄR »

Källa: Ekoturismföreningen, Naturens Bästa, WWF


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…