Annons
Annons


Svenskar har gott om tomtar på loftet


 

Mycket julpynt är det…

Svenskarna har tomtar på loftet. I genomsnitt finns det 2,4 flyttkartonger med julpynt i varje hem!

 

December närmar sig och inför högtiderna börjar det nu piffas och pyntas ute i stugorna. Det är många som nu ser fram emot att dra fram tomtar, julbockar, och adventsljusstakar.Enligt en undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Tradera så älskar 47 procent av svenskarna uttryckligen att pynta.

Annons

Var tionde bojkottar julpyntet
Det finns dock de som brinner mer än andra för pyntandet i hemmet. Enligt YouGovs undersökning finns det i snitt 2,4 flyttkartonger julpynt i varje hem. Det är tydligt att pynt inte är lika populärt hos de svenska männen, men trots allt är det 30 procent som säger att de älskar pyntandet. Motsvarande siffra hos kvinnorna är 64 procent. Bara 12 procent av alla svarande bojkottar julpyntet helt.

Traditionellt är poppis
Traditionell jul är den stil de flesta har i sina hem (59 procent), minimalistisk jul med väl utvalt pynt är god tvåa (27 procent) och 10 procent löper hela linan ut med en maxad, glittrig jul med så mycket pynt som möjligt. Favoritpynt inkluderar tomtar, glitter och änglar medan flaggspelet är hopplöst ute enligt de tillfrågade.

– I och med att jag gått från antijulfirare till fanatisk julälskare har mitt pyntande snart överskridit alla gränser. Jag älskar att göra julfint hemma. Kanske inte just julstäda och sånt, men att hänga upp röda gardiner i vardagsrummet och ställa fram små konstiga hemmagjorda toapappersrullejultomtar i fönstren, att drapera lite glitter på vildsvinshuvudet ute i hallen och att lägga röda lakan över soffan, så den ser juligt inbjudande ut, säger Martina Haag, gästkrönikör på Tradera

Plastgran i norr, riktig i söder
Kanske något överraskande i undersökningen är att plastgran är mest populärt i de norrländska hemmen. I snitt har cirka 34 procent plastgran i landet men i norra Sverige (Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten) har närmare 50 procent plastgran. I södra Sverige (Skåne, Blekinge, Halland) är det riktig julgran som gäller. Där har 62 procent riktig gran och 20 procent har plastgran.

Det här julpyntar svenskarna med:

1. Tomtar, 81 procent
2. Glitter, 63 procent
3. Änglar, 53 procent
4. Löpare, 49 procent
5. Riktig julgran, 44 procent

Undersökningen genomfördes av YouGov under oktober 2011. 1021 svenskar i åldern 18-65 år svarade på webbenkäten.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…