Annons
Annons


Svenskar lyckligast av arbetskollegor


Vänskap på jobbet gör svenskar lyckliga – långt mycket lyckligare än det globala genomsnittet. Det visar en ny studie om relationer på jobbet. Svenskarna blir dessutom mer motiverade (55 mot 43 procent) och produktiva (38 mot 34 procent) av sina jobbkompisar, jämfört med de globala siffrorna.

Annons

Svenskarna är de som blir allra lyckligast av vänner på jobbet (65 procent) av alla undersökta länder, följt av personer från Malaysia (58 procent) och Indien (57 procent). För andra européer bidrar inte jobbkompisar till lycka i lika stor utsträckning, endast 34 procent av britterna och 40 procent av italienarna säger att de blir lyckliga av vänskap med sina kollegor.

Studien visar också på stora generationsklyftor. Bland 90-talisterna (18 till 24 år) säger hela 85 procent att vänskap på jobbet påverkar dem positivt och gör dem lyckligare. Detta i motsats till 60 procent av 50-talisterna (55 till 65 år).

De unga som nyligen trätt in i arbetslivet är också de som mest aktivt umgås med sina kollegor, 40 procent av 90-talisterna brukar stanna kvar för att umgås med sina kollegor även efter jobbet. Den yngre generationen är också betydligt mer transparent än den äldre, där inte ens hälften av 50-talisterna pratar om lön med kollegorna medan två tredjedelar av 90-talisterna gör det. De yngre pratar dessutom hellre om privata relationer (50 procent) än vad de äldre gör (34 procent).

 Mer statistik

• Var tionde svensk har dejtat en kollega – vilket gjort att de känt sig mer motiverade.

• Nästan var femte svensk stannar gärna kvar efter arbetstid för att umgås med sina kollegor, vilket är högst av alla undersökta länder. Globalt sett gör var tionde samma sak.

• 33 procent av svenskarna säger att de har skyddat en kollega som har gjort fel på jobbet, globalt är det bara 23 procent.

• Endast åtta procent av svenskarna anger att de blir tävlingslystna av sina kollegor, jämfört med det globala genomsnittet på 18 procent.

• Samtidigt kan 24 procent av svenskarna tänka sig att ge upp en jobbkompis för en befordran.

 Fyra tips på hur man kan förbättra relationen med en kollega

• Ta dig tid att bry dig – Ta några minuter i samband med varje möte för att få kontakt på ett mer personligt plan. Arbetslivet är bara en del av de vi är, om du lär känna dina kollegors personliga intressen kan det ge dig en inblick i vad som faktiskt motiverar dem.

• Ät luncher – det är aldrig försent att börja luncha med dina kollegor. Varför inte boka in en egen lunch med var och en av dina kollegor för att verkligen lära känna dem). Du slår två flugor i en smäll, en avkopplande stund och en förbättrad relation med en kollega.

• Håll kontakt med tidigare kollegor.

• Känn av var gränsen går – 10 procent av svenskarna har någon gång sms:at sin chef utanför jobbet om en icke-arbetsrelaterad fråga. Känn efter var gränsen går – detta kan vara något som inte alla chefer är helt bekväma med.

Undersökningen är gjord av Linkedin

 


(8)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…