Annons
Annons


Svenskarna drömmer om frihet


Svenska folket drömmer om ett liv i frihet. Det visar årets Drömbarometer. I topp hamnar bland annat drömmar om att bli ekonomiskt oberoende, att resa, känna sig fri, betala av lån och få mer tid.

Annons

– Vi drömmer om det vi saknar helt enkelt, säger Katarina Gospic, en av Sveriges främsta hjärnforskare.

För sjätte året i rad presenteras Drömbarometern, en undersökning om svenska folkets drömmar, gjord av TNS Sifo på uppdrag av Svenska Spel och Lotto. Att olika typer av frihetsdrömmar är så vanliga kan enligt Katarina Gospic härstamma från vår önskan om självbestämmande.

Gilla Allas.se på Facebook

– Från ett neurovetenskapligt perspektiv går frihet att översätta till autonomi, det vill säga självbestämmande. Människor älskar att bestämma. Redan vid några månaders ålder vill barn bestämma själva så fort de lärt sig något. Detta följer oss genom livet, och då uppstår en konflikt när vi känner oss låsta och inte själva känner att vi kan bestämma över våra liv.

Kvinnor vill få harmoni – män vill till rymden

Kvinnor drömmer i större utsträckning än män om att bli eller vara friska, få harmoni och sinnesro samt bilda familj eller få barn, medan män i större utsträckning drömmer om att bli ekonomiskt oberoende, få känna sig fria och bestämma över sitt liv, kunna leva på sin hobby samt åka ut i rymden.

Ju yngre man är, ju fler drömmar har man. Svenskar upp till 25 år har 8,4 livsdrömmar i genomsnitt, medan svenskar äldre än 46 år har 4,5 stycken.

Delad glädje är dubbel glädje

När svenskarna drömmer om en stor Lottovinst på 5 miljoner skulle hälften betala av lån och 47 procent skulle skänka pengar till nära och kära. Dessutom skulle närmare en av tre svenskar även skänka pengar till välgörenhet.

Ett liv i strålkastarljuset verkar inte locka svenskarna. Endast 2 procent drömmer om att bli kända, och bara 10 procent skulle vilja byta liv med en kändis. Bland de 10 procenten vill man helst byta liv med Zlatan Ibrahimović följt av Kung Carl XVI Gustaf.

Vill köpa bostäder i världen

För att kunna titulera sig ekonomiskt oberoende anser 49 procent att 10 miljoner kronor eller mindre räcker. För en av fyra är 10-20 miljoner tillräckligt, medan 16 procent anser att det krävs över 50 miljoner kronor eller mer för att vara ekonomiskt oberoende. Medianvärdet för att kalla sig ekonomiskt oberoende är 6 miljoner kronor.
Om svenskarna skulle bli ekonomiskt oberoende skulle tre av tio vilja köpa en bostad i alla sina favoritstäder och 24 procent skulle vilja köpa ett privatplan och resa jorden runt. Endast 4 procent vill köpa en spelare av världsklass till sitt favoritlag.

Svenska folkets drömmar*

1. Bli/vara frisk, 66 %
2. Bli ekonomiskt oberoende, 51 %
3. Resa mycket, 42 %
4. Få känna mig fri, få bestämma över mitt liv, 36 %
5. Få harmoni/sinnesro, 32 %

Svenska folkets livs största dröm (envalsfråga)

1. Bli/vara frisk, 32 %
2. Bli ekonomiskt oberoende, 14 %
3. Få harmoni/sinnesro, 7 %
4. Få känna mig fri, få bestämma över mitt liv, 7 %
5. Hitta kärleken, 6 %

Om svensken blev ekonomiskt oberoende skulle man vilja*

1. Köpa bostad i alla mina favoritstäder, 30 %
2. Köpa ett privatplan och resa jorden runt, 24 %
3. Köpa alla mina favoritbilar, 16 %
4. Hyra en arena och bjuda mina vänner på en konsert, 16 %
5. Köpa ett lägenhetshus där alla vänner kan bo, 15 %

* Baserat på en lista med flera svarsalternativ

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…