Annons
Annons


Svenskarna vill campa på vintersemestern


camping året runt

Foto: Kabe

En färsk undersökning visar att 7 av 10 svenskar som vill åka på vinterresa ser camping som ett alternativ. Siffrorna bekräftas av många svenska campingföretagare som de senaste åren har märkt ett stort tryck på sina anläggningar även under vintersäsong.

Annons

– I Sverige finns det 170 vinteröppna campingplatser som tillsammans har 1,5 miljoner gästnätter. Många ligger vid de bästa alpina anläggningarna så här finns verkligen chansen att uppleva den svenska vinternaturen på ett prisvärt och bekvämt sätt, säger Lars Isacson, vd för Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR) som står bakom undersökningen.

Gilla Allas.se på Facebook

Svenska campingplatser har 14,5 miljoner gästnätter per år och nu satsar många campingföretagare på vintersäsongen. Den nya undersökningen visar att 74 procent av svenskarna vill åka på en vinterresa. Av dessa kan 69 procent tänka sig att tillbringa vintersemestern på en campingplats.

Av de som vill bo på campingplats på vintersemestern vill 63 procent bo i stuga, och här satsar campingbranschen stort på att möta behovet genom att investera i nya och renoverade stugor. Hela 60 procent av de kommersiella stugorna i Sverige finns också på campingplatser.

Pris och bekvämt boende viktigast på vinterresan

På frågan vad som är viktigt när man väljer resmål för vinterresan svarar 59 procent priset medan 52 procent uppger att det är bekvämt boende.

– Moderna husvagnar och husbilar är bekväma och anpassade efter svenska vinterförhållanden. Och det går att komma undan till ett bra pris för en sportlovsvecka i husvagnen. På många campingplatser finns det dessutom ett brett utbud av vinteraktiviteter, från pulkaåkning till långfärdsskridsko eller hundspann, säger Lars Isacson.

Campingplatser som är öppna året runt kan du hitta HÄR »»»

 

Utdrag från undersökningen

Vilka vill åka på en vinterresa i Sverige?

Många vill på vinterresa. 74 procent av svenskarna vill åka på en vinterresa antingen i år (42 procent) eller ett annat år (32 procent). Allra mest intresserade av att åka på vinterresa är boende i Stockholm (80 procent).

Vad vill svenskarna göra på sin vinterresa?

Umgås. Mer än hälften (52 procent) av de som vill åka på vinterresa uppger att de vill umgås med andra människor. Kanske är det en förklaring till att campingplats är ett attraktivt alternativ för många eftersom det där finns naturliga mötesplatser för umgänge i servicehus och restauranger.

Åka skidor. Skidsemestern står stark under vintern, nära hälften (47 procent) uppger att de vill kunna åka alpint på sin vinterresa, och 41 procent vill kunna åka längdskidor. Bland de vinteröppna campingplatserna ligger ett hundratal vid skidanläggningar, ofta med promenadavstånd till liften.

Bada bastu. 44 procent uppger att de vill bada bastu på vintersemestern.

Shoppa. När det gäller shopping skiljer sig svaren mycket mellan kvinnor och män. Hela 36 procent av kvinnorna som vill åka på vinterresa vill shoppa men bara 20 procent av männen. För de shoppingsugna finns det många vinteröppna campingplatser i storstadsområdena, där det går tunnelbana, spårvagn eller buss till de stora shoppingstråken.

Vilka kan tänka sig att bo på campingplats på vinterresan?

Stort intresse från hela befolkningen. 69 procent av de som vill åka på vinterresa kan tänka sig att bo på campingplats.

Vad är fördelen med att bo på campingplats på vintern?

Priset. 56 procent av de som vill åka på vinterresa uppfattar att det är billigt som en fördel.

Man sköter sig själv. 39 procent uppfattar att en fördel är att man sköter sig själv.

Nära skidåkning. 29 procent uppfattar att en fördel är närheten till skidbackar och skidspår.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-23 september 2013 har sammanlagt 1010 intervjuer genomförts via Internet med män och kvinnor 18-74 år.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…