Annons
Annons


Svenskarnas glassvanor kartlagda


Att svenskarna är ett glasstokigt folk är ingen hemlighet, vi äter näst mest glass i hela Europa. Ny statistik från Arla visar hur mycket vi tycker om glass. I sommar beräknas svenskarna äta hela 360 ton glass i veckan. Allra mest glass äts i mellersta Norrland och lakrits och pekannöt är starka bubblare på den svenska glasshimlen.

Annons

Glassens dag instiftades av EU 2012 och firades för första gången den 24 mars 2013. Samma år som Arla lanserade mjukglass för hemmamarknaden. För att fira att mjukglassen fyller ett år samt uppmärksamma Glassens dag har Arla frågat svenska folket om deras glassvanor, resultatet visar att vi svenskar älskar glass.

Gilla Allas.se på Facebook

Norrlänningar leder glassligan

Sett över landet är glasskonsumtionen ganska jämnt fördelad, men det finns regioner som sticker ut. Det är i Norrland som det äts mest glass, i mellersta Norrland anger knappt hälften (43 procent) att de äter glass minst två gånger i veckan och cirka 10 procent äter glass hela fyra eller fem gånger i veckan.

Klassiska glassmaker får konkurrens

På listan över svenskarnas favoritsmaker ligger smakerna vanilj och choklad i topp med 25 respektive 23 procent av rösterna. De klassiska glassmakerna får dock konkurrens, på topplistan återfinns också bubblare som pekannöt, lakrits och pistage.

Topplista: Här äts det mest glass

1. Mellersta Norrland

2. Sydsverige

3. Västsverige

4. Norra Mellansverige

5. Stockholm

Topplista: Svenskarnas favoritsmaker

1. Vanilj

2. Choklad

3. Pekannöt

4. Lakrits

5. Jordgubb

6. Pistage

7. Päron

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Arla under vecka 9, 2014 via Undersökningsföretaget Snabba Svar. Undersökningen genomfördes bland kvinnor och män i åldern 18 – 74 år i Sverige. Dessa utgjorde ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Totalt genomförde 1046 personer undersökningen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…