Annons
Annons


Svenskarnas reslust blir allt större

Mer än varannan svensk prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan. Det är en ökning med 12 procent från förra året. Vart fjärde svenska hushåll lägger dessutom 50 000 kronor eller mer på resor per år.


resor

I årets upplaga av undersökningen Resenären ställdes frågan hur mycket pengar hushållet har spenderat på privata resor under det senaste året. Hela 26 procent angav 50 000 kronor eller mer, 21 procent lägger mellan 30 000 och 49 999 kronor medan 17 procent lägger mellan 20 000 och 29 999 kronor. Och 29 procent planerar att spendera ännu mer i framtiden. Lågkostnadsflyget har bidragit till nya resvanor med fler, korta weekendresor. Resor till sol och värme är alltid populärt såväl som storstadsupplevelser.

Annons

– Stockholm Arlanda Airport är idag den flygplats som växer snabbast i Skandinavien med 13 nya interkontinentala direktförbindelser de senaste två åren. Samtidigt har resandet vid våra flygplatser ökat med 30 procent de senaste fem åren. Parallellt med det ökade intresset för resande i Sverige märker vi ett allt större internationellt intresse av att besöka Sverige och det skapar också nya arbetstillfällen inom flera områden, säger Elizabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia

Svenskarna prioriterar resandet mer för att kunna njuta av tiden med partner och familj. Hela 59 procent angav detta. Det näst vanligaste skälet var att koppla av från en stressad vardag, 47 procent. 28 procent vill resa för att man tycker att det blivit enklare. Längre ned på listan hittar vi de som vill möta intressanta människor, 11 procent, eller de som vill känna sig som en annan människa, bara 6 procent.

Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Målgruppen för undersökningen är allmänheten 18-79 år och som flugit på en semesterresa under det senaste året. Resultaten är riksrepresentativa. Totalt genomfördes 2 229 intervjuer.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…