Annons
Annons


Svenskarnas status ökar – allt fler tituleras Lady

Fina titlar imponerar på svenskarna. Över 1 000 personer kan i dag kalla sig för Lord eller Lady i Sverige. Enklaste sättet att förvärva en titel? Att köpa den!


Inte prisessa men väl Lady.

Inte prinsessa men väl Lady.

Vår livsstil skapar vår sociala identitet och ett sätt att höja denna kan vara att skaffa sig en befattningsmässig statussymbol – som exempelvis en Lady-titel. Så verkar många svenskar resonera om man ska tro det skotska företaget Highland Titles, som sålt över 1 000 titlar till Sverige.

Annons

Företaget Highland Titles äger och förvaltar naturreservatet Glencoe i norra Skottland. Då kostnaderna för underhållet av reservatet blev för stora, styckades marken upp. Delar av marken är nu till försäljning för privatpersoner och den som förvärvar en markandel får samtidigt titeln Lady eller Lord of Glencoe.

Populär present

Douglas Wilson, vd för Highland Titles, menar att markägandet har blivit en populär present att ge bort till personer som exempelvis fyller jämt eller tar en examen.

– Intresset för att köpa en Lord eller Lady-titel ökar snabbt tack vare att det inte bara är en kul grej och en fin gåva, utan också ett sätt att bidra till förvaltningen av det vackra skotska naturreservatet i Glencoe, säger han.

Minsta andel mark att köpa för att få sin Lady-titel är 1 kvadratfot, vilket motsvarar 0,092900 kvadratmeter, av det 300 hektar stora området. Priset är 29,99 pund, cirka 400 svenska kronor.

Bevarar landskapet

Försäljningen av marken har bidragit till att över 1 000 nya träd har kunnat planteras i reservatet – och därmed bevaras samtidigt det skotska landskapet.

Mellan den 12 och 14 maj i år arrangerar företaget Highland Titles en sammankomst för alla markägare i Glencoe. Förra året deltog över 6 000 personer.

FAKTA: Lord/Lady

  • Titeln Lord eller Lady, eller Laird som är den skotska benämningen, tillfaller de som äger mark i Skottland.
  • Ursprungligen kommer titeln från engelskan och var tidigare beteckningen för en länsherre, det vill säga den som innehade sitt län direkt av staten.
  • Lord är ingen speciell adelstitel utan en allmän benämning av vissa värdigheter som exempelvis hertigar, baroner, markiser eller andra överhuvud. Flera ämbetsmän och ministrar i England har Lord i sin titel.
  • Lady är den kvinnliga motsvarigheten till Lord.

Vill du veta mer? Klicka HÄR

Läs även: Så ger du bort pengar i present


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…