Annons
Annons


Svensken drömmer fortfarande om att bli rik!


drömmer om att bli rik

Drömmen att bli rik lever fortfarande.

Det gångna året har präglats av revolutioner i Afrika och ekonomiska kriser i Europa. Årets Drömbarometer visar en nedåtgående optimism och ett minskat fokus på hälsa.

För tredje året i rad har svenskarnas drömmar kartlagts och den ekonomiska och politiska oron avspeglas tydligt i resultatet. Men drömmen om att bli rik lever.

Annons

– Förra året var drömmen om hälsa och kärlek utmärkande men i år ser vi att svenskarna drömmer i allt större utsträckning om ekonomisk trygghet. Det verkar som att oroligheterna i världen har satt sina spår, säger Birgitta Bosell-Biström, varumärkeschef för Lotto, Svenska Spel.

Gilla Allas.se på Facebook

Drömbarometern, är en årligen återkommande kartläggning av svenska folkets drömmar som görs av Tns-Sifo på uppdrag av Lotto/Svenska Spel.

Optimismen minskar
Hur optimistiska vi är till att drömmarna ska bli sanna har förändrats väsentligt. Förra året trodde 68 procent av svenskarna att deras drömmar skulle gå i uppfyllelse, i år har den sjunkit hela 9 procentenheter till totalt 59 procent.

– Svenskarna var väldigt optimistiska ifjol med drömmar om hälsa och kärlek, kanske var det en effekt av bröllopsyran kring kungahuset som nu har lagt sig och vi är istället mer bekymrade, säger Birgitta Bosell-Biström.

Blivit snålare
Drömbarometern visar också att svenskarna inte är lika villiga att investera sina pengar – den siffran har sjunkit med 8 procentenheter – och 27 procent av svenska folket uppger att de inte skulle skänka ett öre till välgörenhet om de vann en stor summa pengar.

Vi värnar om det vi har i form av jobb och familj och önskar oss bättre balans däremellan. Men vi drömmer allt mindre om utveckling i jobb och karriär och att bo i hus. Att äga sitt hem och få barn är något som få drömmer om, men i större utsträckning än tidigare.

Topplistan på svenska folkets drömmar 2011:

1. Ett friskt långt liv för nära och kära (43 procent)
2. Ett friskt långt liv för sig själv (37)
3. Ekonomiskt oberoende (37)
4. Vinna pengar (14)
5. Resa (10)

Sammanfattning av drömmar och livsstadier:

• Våra livsdrömmar skiljer sig åt mellan könen. Den vanligaste drömmen bland svenska folket är hälsa, främst för sina nära och kära och i andra hand för sig själv. Kvinnor är överrepresenterade i båda drömmarna, men man ser att ett friskt långt liv för sig själv ökar något bland män i år.

• Att drömma om pengar är generellt mer vanligt bland män. Däremot är ekonomiskt oberoende en dröm som är mer populär i år, och det visar sig bland både kvinnor (32 procent) och män (42 procent).

• Män representerar ensamt det ökade intresset för att vinna pengar i år.

• Intresset för att resa är lika stort hos både kvinnor och män.

Kvinnor drömmer om balans
• De drömmar där det skiljer mest mellan män och kvinnor är ekonomiskt oberoende (män är överrepresenterade med ca 10 %) och friskt, långt liv (kvinnor är överrepresenterade med ca 10 procent).

• I övrigt drömmer män mer än kvinnor om balans i livet och bättre boende. Kvinnor drömmer mer om att skaffa barn, familj och partner.

• Ett långt och friskt liv och att bli ekonomiskt oberoende dominerar som drömmar i alla livsstadier förutom ett. ”Ung & fri” drömmer mer om att bilda familj och få en framgångsrik karriär.

Pensionärer vill ha långt liv
• De som drömmer i minst utsträckning om ett långt och friskt liv är”Ung & fri”, ”Singel” och ”Par utan barn”. De som drömmer mest om hälsa och ett långt liv är ”Unga pensionärspar”.

• Familj, boende, pengar och karriär är viktigt för ”Par utan barn”.

• Småbarnstiden, ”Baby & Blöjor”, är livsstadiet då man drömmer om en större bostad mer än någon annan gång, även om den största drömmen fortfarande är ett hälsosamt liv.

• Föräldrar med barn i skolan, ”Skolålder”, är de som i störst utsträckning drömmer om ekonomiskt oberoende. De utmärker sig också tydligt bland de som drömmer om bättre balans mellan jobb och fritid.

Flytta utomlands
• Lever man i ”Par med utflugna barn” drömmer man mer än i andra livsstadier om att flytta utomlands.

• Hälsosamt liv och vinna pengar är viktigt för ”Unga pensionärspar”. I det här livsstadiet drömmer man mer om hälsa för sig själv och för andra än någon annan gång. Och bara ”Singelpensionärer” drömmer något mer om att vinna pengar. Jämfört med ifjol ser man att önskan att bekämpa fattigdomen har ökat ganska kraftigt.

• ”Singelpensionärer” drömmer i år i betydligt mindre utsträckning om att bekämpa fattigdom och få ett bättre boende.

• Par med utflugna barn och ensamföräldern utmärker sig som de som gör mest för att nå sin dröm (86 procent) och singelpensionärerna minst (75 procent).

Unga optimister
• Optimismen är störst bland de yngre och minskar successivt för varje livsstadium.

• Ett undantag är singlarna som visar sig vara minst optimistiska (45 procent).

• Ensamföräldern är mer positiv till att drömmen kommer att gå i uppfyllelse (70 procent) än de som lever i ett förhållande.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…