Annons


Svenskt bidrag slår rekord när landmärken lyser grönt


Iskonserthallen-_anspectra 2

Den irländska nationaldagen St. Patrick’s Day firas inte bara storslaget på Irland utan också utanför landets gränser. För att uppmärksamma firandet den 17 mars har kända monument och ikoniska platser världen över lysts upp i grönt. I år kan Sverige stoltsera med att stå för det nordligaste greening-eventet som någonsin gjorts när ISkonserthallen i Luleå blir grön.

Annons

Varje år den 17 mars firas den irländska nationaldagen St. Patrick’s Day. Turistorganisationen Tourism Ireland har i fem år lett ett globalt projekt där de låter kända monument och ikoniska platser belysas i grönt inför nationaldagen, den färg som kännetecknar den irländska högtiden.

I år är det 70 stycken landmärken världen över som lyser grönt inför St. Patrick’s Day. Pyramiderna i Giza, Empire State Building i New York, lutande tornet i Pisa och Operahuset i Sidney är några av dem. Och självklart är ett svenskt landmärke också med på listan. Tidigare år har bland annat Friends Arena och Hötorgsskraporna lysts upp, men i år har greeningen förflyttats högre upp i landet, nämligen till ISkonserthallen i Luleå. Därmed blir Sverige och Luleå värd för den nordligaste greeningen som någonsin gjorts.

Aileen Hickey, Marketing Manager Nordics för Tourism Ireland, kommenterar: ”Vi är glada över att ISkonserthallen i Luleå vill vara en del av det globala greening-eventet. Tidigare år har Stockholm varit med i firandet och nu är det fantastiskt att se att den gröna vågen har flyttat sig norrut. ISkonserthallen i Luleå är ett väldigt unikt landmärke som dessutom speglar det folkliga, det festliga och inte minst musiken som är en stor del av Irlands kultur.”

I Norden kommer, utöver ISkonserthallen i Luleå, även den lille havefrue i Danmark samt Holmenkollen i Norge lysas upp i grönt.

Detta är St. Patricks Day:

• Irländarnas nationaldag firas den 17 mars

• Ursprungligen är det en katolsk högtid för att minnas Sankt Patrick (387–461 e.kr.)

• St. Patrick är Irlands mest kända helgon och förknippas med införandet av Kristendomen i Irland.

• Dagen firas inte bara på Irland; St. Patrick’s Day är idag ett globalt fenomen och ett av världens mest populära firanden

• Parader anordnas över hela världen, där irländsk folkmusik och gröna färger är ständigt närvarande – och många irländska pubar serverar grönfärgad öl på St. Patrick’s Day

• Världen största St. Patrick’s Day-parad går av stapeln i New York med mer än 150 000 deltagare

• De senaste fem åren har kända byggnader över hela världen lyst upp i grönt för att fira St. Patrick’s Day

Montage monument

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…