Annons
Annons


Sverige tjänar på minskad energianvändning


Idag släpper International Energy Agency, IEA, sin årliga rapport om den globala energiomställningen. Årets budskap är extremt tydligt: kol, olja och gas står fortfarande för 80 procent av världens energiförsörjning och måste ersättas av förnybart nu om politikerna ska lyckas leva upp till sina egna mål.

Annons

Lönsam investering
Om trenden för den globala uppvärmningen inte bryts handlar det om en temperaturökning på sex grader. Naturskyddsföreningen och Energieffektiviseringsföretagen har läst rapporten i förväg och skriver idag på www.gp.se/nyheter/debatt att den inte bara visar att en omställning skulle rädda klotet undan en katastrof – de nödvändiga investeringarna skulle också vara lönsamma.

Gilla Allas.se på Facebook

Ärlig avsikt
Rapportförfattarna utgår från att världens ledare har en ärlig avsikt att leva upp till de mål de själva formulerat om att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Tyvärr visar trenden en förfärande takt som pekar mot sex grader och inte två, vilket enligt rapporten kommer att få ”katastrofala följder”.

Nya bränslen
För att klara två-gradersmålet behövs ännu mera effektivisering och övergång till förnybar energi. Fortfarande kan världens energianvändning enligt IEA WEO totalt öka, men med en annan typ av bränslen än idag och framförallt i länder som inte är priviligierade idag.

Nära att klara målet
Det verkligt intressanta är att man med lönsam effektivisering är mycket nära vad som krävs för att klara två-gradersmålet. Det som återstår kan nås med sådan teknik och sådana åtgärder som är under utveckling. Lika viktigt är att IEAs analys också visar att detta lönsamhetsscenario har andra för politikerna höga attraktionsvärden, som högre BNP och produktivitet, utveckling av industri för effektivisering, högre sysselsättning generellt, lägre energipriser och lägre sårbarhet/importberoende.

IEA är ett fristående organ inom OECD som fungerar som politisk rådgivare till sina medlemsstater.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…