Annons
Annons


Sveriges första strykjärnsmuseum öppnar i Malmköping


Den 12.e april invigs det första strykjärnsmuseet i Sverige när Lars Ivarsson öppnar dörrarna till sin gedigna samling om ca 500 strykjärn med skatter från Vikingatiden fram till utvalda elektriska strykjärn.

Annons

”Det här är något jag drömt om länge. Det är roligt att få visa upp dessa fina bruksföremål som jag tycker kommit lite i skymundan. Idag är det ju självklart att använda strykjärn men tittar man tillbaka lite i tiden så har det inte varit så. Det finns mycket att berätta om både funktionslösningar och material. Strykjärnets historia speglar mycket av svensk historia – kvinnornas arbetsförhållande, järnbrukens utveckling, smideskonst och teknikutveckling, säger Lars.

Gilla Allas.se på Facebook

Det är en spännande vandring bland ”glättestenar”, pressjärn, strykjärn som värmdes upp med glödande kol eller med hjälp av uppvärmda lod. Förutom svenska strykjärn finns det i utställningen också utländska rariteter från bland annat Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA.

”Många har undrat varför samlandet föll på just strykjärn. Det har jag min mormorsmor att tacka för. Det var nämligen hon som gav mig de första i början på 60-talet och sedan dess har jag inte kunnat stå emot ett vackert strykjärn. Det finns nämligen många som är rena konstverk. Nu när jag har fått möjligheten att öppna mitt museum hoppas jag att fler med mig kommer att tycka strykjärn är intressanta.

Museet invigs den 12 april.

LÄS OCKSÅ


(15)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…