Annons
Annons


Sveriges första turistcykelled


cykelled

Sverige får en ny, internationell turistattraktion i och med Trafikverkets beslut att godkänna Kattegattleden som nationell turistcykelled. Kattegattleden blir därmed den första leden i Sverige som får skyltas som en sådan.

Annons

– Kattegattleden är i princip den enda havsnära cykelled av denna dignitet i norra Europa. Cykelleden går genom fantastiska och nästan helt bilfria miljöer från Helsingborg till Göteborg. Leden blir också ytterligare en viktig destination i Skånes allt starkare profilering på aktiv natur- och upplevelseturism, säger Pia Jönsson Rajgård, vd för Tourism in Skåne.

Kattegattleden är ett nationellt pilotprojekt för att utveckla cykelturismen i Sverige och använda besöksnäringen som ett verktyg för att skapa regional tillväxt och nya arbetstillfällen.

– Kattegattleden med sin unika position och havsnära läge blir därmed ytterligare en reseanledning för framför allt utländska turister att komma till Skåne och Sverige, säger Pia Jönsson Rajgård.

Invigning av leden planeras till nästa år, 2015. När leden är färdig blir det en 370 kilometer lång, nästintill bilfri cykelled som sträcker sig utmed kusten mellan Helsingborg och Göteborg. De tio kommunerna, Region Halland, Region Skåne och Trafikverket finansierar utbyggnaden av hela leden och den totala kostnaden beräknas uppgå till cirka 170 miljoner kronor.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…