Annons
Annons


Sveriges godaste kranvatten finns i…


Drinkable water

Kranvattentävlingen 2015 är avgjord och Bromölla står som vinnare. Juryn konstaterar med glädje att kranvattnet över hela landet blir godare och godare för varje år men att vinnarvattnet har det där lilla extra som gör att man vill ta många, stora klunkar av det. Dessutom vinner Timrå Norrlands godaste kranvatten och Västerås Svealands godaste kranvatten.

Annons

”Klockrent med en uppiggande, porlande känsla. Ett riktigt lyxvatten. Gnistrande rent och friskt, men ändå smakfullt med karaktär. Ett vatten som andas hälsa och välbefinnande.” Det är juryns omdöme årets vinnarvatten, från Bromölla.

– Jätteroligt!! Vi visste att vi hade ett bra vatten, men det här känns helt fantastiskt. Vi har så bra förutsättningar i Bromölla, vi har norra Europas största akvifer, så vi behöver knappt behandla råvaran utan luftar bara vattnet. Otroligt kul!, säger Lars Svensson från Skåne Blekinge Vattentjänst.

– Att prova vatten i finalen var otroligt utmanande, vilket finlir. Här har vi Sveriges 18 godaste kranvatten, alla perfekta törstsläckare. Skillnaderna är väldigt subtila men juryn är ändå samstämmig om vem som är vinnare, säger Gunilla Hultgren Karell, jurymedlem.

Regionala vinnare

Godaste kranvattnet i Götaland: Bromölla.
Godaste kranvattnet i Svealand: Västerås.
”Klingande klart, ett vatten med svalkande och lite frasig känsla.”
Godaste kranvattnet i Norrland: Timrå.
”Mjukt och tilltalande vatten med gastronomiska kvaliteter.”
– Det känns stort! Vi har bra förutsättningar för ett bra och gott vatten med Badelunda rullstensås, och att vi till och med har det godaste vattnet i hela Svealand känns fantastiskt, säger Göran Vikergård på Mälarenergi, Västerås godaste kranvattnet i Svealand.

Kommuner som kvalificerade sig till finalen den 21 oktober var: Arvidsjaur, Borås, Bromölla, Eksjö, Gullspång, Hylte, Härjedalen, Kalmar, Karlstad, Katrineholm, Kristianstad, Mark, Motala, Timrå, Vimmerby, Vännäs, Västerås, Älvkarleby.

– Syftet med tävlingen är att sätta fokus på vårt fantastiska kranvatten; det är naturligt, gott, lokalproducerat och nästan gratis, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…