Annons
Annons


Sveriges godaste muffins


 

Mandelmuffins med kolaglasyr

Tack alla bakglada som deltagit i vår muffinstävling. Ni har skickat in fantastiskt goda och spännande förslag, och vi har smakat den ena läckerbiten efter den andra. Faktiskt så många att vi inte kunde utse bara fem vinnare som det var tänkt, utan dessutom ett sjätte bonuspris.
I Allas nummer 10 finns alla vinnarrecepten. Här bjuder vi på ett första smakprov inskickat av Tova Andersson i Oskarshamn. De övriga fem vinnarrecepten kommer att publiceras på allas.se under de kommande fyra veckorna.
Baka, smaka och bjud!

Annons

Mandelmuffins med kolaglasyr
ca 12 st
Tid: ca 2 1/2 tim

1 dl mandel
250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kolaglasyr:
1 burk kondenserad mjölk, ca 400 g
250 g mascarponeost
silver-/chokladkulor till garnering

1. Börja med att koka burken med kondenserad mjölk täckt med vatten i en kastrull (helst i en kastrull som du inte är så rädd om, det kan bli en beläggning som är svår att ta bort). Fyll ev på under kokning så burken är helt täckt av rikligt med vatten annars kan den explodera. Koka i 2 1/2 tim. Låt kallna och blanda innehållet med mascarpone.
2. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna eller på en plåt i ugnen tills den fått fin färg. Låt svalna och hacka grovt.
3. Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, sikta och rör ner i smeten. Vänd ner mandeln.
4. Sätt pappersformar i en muffinsplåt eller använd stadiga muffinsformar. Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda dem i 175° ca 20 min. Låt svalna och bred på glasyren. Garnera med godiskulor.


Namn
:
Tova Andersson.
Ålder:
20 år.
Bor:
Oskarshamn.
Jobb:
Studerar på Komvux.
Hur kom du på receptet?
– Jag provade mascarpone i stället för philadelphiaost till toppingen. Det gör den mindre syrlig. Min syster, som är duktig på att baka, tyckte att jag skulle skicka in mitt recept. Jag har alltid älskat cupcakes.
Vad är viktigt att tänka på när man bakar dem?
– Att rosta mandeln, det ger mer smak, och att inte snåla med smöret. När du kokar burken med kondenserad mjölk måste den vara helt täckt med vatten, annars kan den explodera.
Vilken bagartyp är du?
– Mamma har varit snäll och låtit mig få kladda i köket sedan jag var liten. Det är viktigt att hålla koll på recepten när man bakar så att det inte blir fel, men jag byter ofta ut ingredienserna eftersom jag gillar att testa nya smaker.

Foto: Olof Abrahamsson och privat


(1)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…