Annons
Annons


SVTs korrespondenter tillbaka!


Korrespondenterna är tillbaka och undersöker i säsongsstarten biståndet till världens fattiga och vårt eget behov av att göra gott.

Sverige är ett av världens bästa länder när det gäller bistånd och solidaritet, men vad är det som får människor att skänka pengar till de behövande fattiga? Är det solidaritet eller egenintresse som driver oss? Eller både och?

Annons

Vart gick pengarna?
Bengt Norborg
åkte till Afghanistan och träffade affärsmannen Fredrik Hillelsson som samlade ihop 75 000 kr till Svenska Afghanistankommittén. Nu skall Fredrik få se vart pengarna gick och vi frågar honom om det var värt det.

Gilla Allas.se på Facebook

I Kabul träffar Bengt också artisten Loreen Talhaoui. Även hon har engagerat sig för Afghanistan och är med och bygger en skola. Loreen berättar mycket personligt om vad som driver henne till att ägna en del av sin tid åt välgörenhet. ”Man får så mycket tillbaka, det är en vinn-vinn situation”, säger hon bland annat.

Sting till CV:t
Erika Bjerström
har undersökt den stora nya trenden inom biståndsindustrin: Volunturism. Det handlar om att betala för en resa till ett utvecklingsland, turista på förmiddagarna och göra lite gott på eftermiddagarna. ”Det ger extra sting till ditt CV om du varit volontär”, förklarar platschefen på ett av volunturistprojekten i Mocambique.

I Malawi finns det barnhem som Madonna adapterade sin son ifrån. Det drivs av en kristen missionär, Annie Chikhwasa, från Holland som har en minst sagt ålderdomlig syn på Afrika. Bland annat förklarar hon för Erika att barn under 6 månader inte är välkomna på barnhemmet, för då är de redan förlorade till den afrikanska mentaliteten.

Korrespondenterna: Säsongsstart 15 oktober, kl 20.00. SVT2

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…