Annons


Se upp: 4 tecken på att dina magsmärtor är gallsten!

Smärtsamma och utdragna magbesvär kan vara ett tecken på gallsten. Här är 4 varningssignaler att se upp med!


Kvinna med magsmärtor.

Intensiva magsmärtor kan bero på gallsten.

Gallstenar är små kristaller som bildas i gallblåsan och kan leda till inflammation i både gallblåsan, gallgångarna och bukspottskörteln. Smärtan kan vara intensiv och kommer ofta i vågor. I kombination med feber är det viktigt att snabbt få vård.

Annons

Gallsten är mycket vanligt, framför allt hos kvinnor. Ungefär en tredjedel av alla kvinnor drabbas någon gång av gallsten och risken är högre hos gravida och lite äldre.

Här är 4 tecken på gallsten:

1. Ont efter maten
Ett klassiskt gallstensanfall kommer en stund efter maten. Särskilt om du ätit mycket fett.

2. Värk på höger sida
Det gör ont på ett skärande eller krampartat sätt under revbenen på höger sida, högt upp i magen vid mellangärdet. Smärtan kan stråla ut mot ryggen och högra axeln.

3. Smärtan pågår länge
Anfallet kan pågå från några minuter upp till två eller tre timmar. Ofta är gallstensanfall svåra att skilja från andra typer av smärta, till exempel irritabel tjocktarm, sura uppstötningar, matstrupskatarr eller magsår eftersom symtomen påminner om varandra.

4. Besvär kombinerade med feber
Om smärtorna varar länge, och om du samtidigt får feber eller blir gul i ögonvitorna, ska du söka läkare. Det kan vara tecken på en inflammation i gallblåsan och/eller sten i gallgången.

Läs också: 5 livsmedel som kan ge dig ballongmage!

Från: Året runt 


(40)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…